Начало Новини Актуално Цветелина Бориславова купува основния пакет акции на Българо-американска кредитна банка чрез своето инвестиционно дружес

Цветелина Бориславова купува основния пакет акции на Българо-американска кредитна банка чрез своето инвестиционно дружество

Актуално
Цветелина Бориславова

Контролният пакет от Българо-американска кредитна банка е купен от инвестиционното дружество Clever Synergies Investment Fund (CSIF), съобщи пресслужбата на купувача. Clever Synergies Investment Fund е с водещ акционер Цветелина Бориславова. Споразумението за придобиване е подписано за ирландския дял в БАКБ. Allied Irish Bank от края на лятото на 2010 година търси купувач за своя дял от 49,99% в българската банка.

След спекулации с няколко възможни имена като ЦКБ и Expat, в крайна сметка купувач става основаният през 2005 г. инвестиционен фонд на Бориславова, съобщи Дарик радио. Подробности за цената не се посочват към този момент. Димитър Богданов, ръководител корпоративни комуникации на CSIF, също отказа да коментира този въпрос, но обеща повече подробности от самата Цветелина Бориславова в края на седмицата. Справка на DarikFinance.bg установи, че сделката вече е отразена от информационната система на NYSE. И американските търговци не са наясно с цената, като цитират пазарната капитализация от близо 97 млн. евро.
Богданов подчерта, че има постигнатата договореност и подписан договор между ирландската банка и българския фонд, но съгласно закона сделката ще стане факт след одобрение от страна на централната банка и Комисията за защита на конкуренцията.

Намерението на CSIF е да развие банката технологично, да преструктурира кредитния портфейл и да привлече нови корпоративни клиенти. Според Цветелина Бориславова, собственик на CSIF, банката е иновативна, динамична, с високо квалифициран екип и добре таргетирана, посочва се в съобщението.
Бориславова през декември 2010 г. реализира остатъчния си 16% дял в СиБанк на белгийската KBC, което й донесе близо 140 млн. лева. Активите на CSIF са на стойност 500 млн. лв., а в началото на 2011 г. фондът е с над 72 млн. лева внесен капитал.

CSIF инвестира приоритетно в сферата на възобновяемите енергийни източници, туризма, земеделието и иновациите, посочва се в съобщението за пресата. Вече - и в банки. Бориславова твърди, че покупката на БАКБ би ѝ помогнала да реализира много нови природосъобразни проекти.

Още новини