Начало Новини Актуално Цветан Симеонов, председател на БТПП: АЕЦ Белене не бива да се превръща в политически въпрос на противопоставяне

Цветан Симеонов, председател на БТПП: АЕЦ Белене не бива да се превръща в политически въпрос на противопоставяне

Актуално

Цветан СимеоновОчаквам слаб растеж до края на тази година, който ще се повишава след първите месеци на 2014 година, казва Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата. Не трябва да се променят данъците, нужно е да се подобрят публичните услуги и да се намалят регулаторните режими.

- Г-н Симеонов, още по време на предизборната кампания настоящият министър-председател Пламен Орешарски заяви, че ще работи за освобождаване на бизнеса от натиска на властта. От какво, според Вас, днес трябва да бъде освободен българският бизнес, за да може да се развива по-успешно?

- Като начало - имаме 750 регулаторни режима на национално ниво, в това число лицензионни, разрешителни, регистрационни и др. Въпреки че през 2012 г. беше приет план за намаляване на административната тежест, отнасящ се до тях, фирмите не виждат подобряване в услугите от страна на държавата. Няма и промяна за таксите, които се събират от бизнеса и гражданите. Те не са разходоориентирани, а и в пъти се различават в отделните общини. Почти нищо не се прави по електронното правителство, въпреки че са изразходвани няколко милиона лева. Нищо не се прави по въвличане на браншовите организации в управлението на съответните сектори - в изработването на нормативни актове, лицензионни режими, в обществени поръчки. Едва когато това се направи, ще се облекчи животът и на българските, и на чуждестранните инвеститори и на всички фирми.

- Кои са първите стъпки, които трябва да предприеме правителството, предвид тежката икономическа ситуация? Днес вече е безпощадно ясно, че много от предизборните обещания няма как да станат реалност в обозримо време.

- Трябва да се промени икономическата среда, т.е. да не се променят данъците, да се подобрят в значителна степен публичните услуги, да се възстанови доверието сред бизнеса. От съществено значение е и държавата да бъде изряден платец спрямо бизнеса и да погасява редовно задълженията си. В момента ситуацията на пазара на труда е напрегната и там са необходими конкретни действия - най-вече по отношение на младежите без работа и хората с ниска квалификация. Що се отнася до минимална работна заплата от порядъка на 1000 лева, това би било свързано с увеличаване на безработицата и то на всички, които не могат да изкарат тази заплата с нискоквалифицирания си труд.

- Напоследък излизат плахо обнадеждаващи данни за измъкването на Стария континент от рецесията. Вашите наблюдения и прогнози?

- До края на тази година нашите очаквания са за скромен ръст както у нас, така и на европейско ниво. Оставаме резервирани към прогнози за рязко подобряване, предвид количеството работа, която стои пред страните членки. По-точни очаквания за икономическото състояние, заетостта и инвестициите през 2014 г. от БТПП ще представим в края тази година. Тогава ще излязат резултатите от проучването на Европалати, направено сред 50 хиляди фирми от цяла Европа. България участва в тази инициатива единствено чрез БТПП, която осъществява бизнес проучването.

- Какво трябва да се направи, за да стане България по-привлекателна страна за големите чуждестранни инвеститори?

- Не е вярна констатацията, че това не се случва, защото има инвестиции, за разлика от съседни страни, където напускат инвеститори. Препоръките, които посочихме като необходими за българския бизнес, са също толкова важни и за привличане на чуждестранни инвестиции.

Чуждестранните инвеститори търсят стабилност - финансова и политическа, електронни услуги, чрез които се ограничава бюрокрацията и корупционният натиск, и подходяща работна сила. Сега има доста сериозни проекти, които се забавиха поради несигурността в политическата ситуация, но вероятно ще бъдат стартирани.

- Вашето мнение, като представител на най-сериозното обединение на бизнеса у нас, за строителството на АЕЦ Белене?

- Това е въпрос на анализи и изчисления. АЕЦ Белене не бива да се превръща в политически въпрос на противопоставяне. Като всяка една стъпка, в това число и законодателна, трябва да се направи оценка на въздействието и, както е по западен образец, анализ на разходи и ползи от целия проект. Когато се види резултатът, ще се разбере кое е най-доброто решение.

- Смятате ли, че България ще бъде стабилна и правителството ще работи успешно?

- Във всички страни сътресенията в политиката се отразяват пагубно на бизнеса. Понякога липсата на преобладаващо мнозинство в Народно събрание е добра за бизнеса, защото всички стъпки се правят премерено, т.е. трябва да бъдат добре обосновани, за да не бъдат атакувани още в парламента. В този смисъл липсата на стабилно мнозинство в парламента не е най-лошият вариант за бизнеса, както пролича от мандата на служебното правителство. Както вече споменах, очаквам слаб растеж до края на тази година, който ще започне леко да се повишава след първите месеци на 2014 година. Разбира се, при по-сериозно раздвижване на инвестициите и привличане на нови капитали, ще имаме основания да очакваме нови работни места и повече растеж.

Интервю на вестник Национална бизнес поща

Още новини