Начало Новини Актуално Цветан Симеонов: Банките трябва да се включат пряко в оценката на фирмени проекти за европейско финансиране

Цветан Симеонов: Банките трябва да се включат пряко в оценката на фирмени проекти за европейско финансиране

Актуално

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палатаНеефективната работа на администрациите при обслужване на бизнеса е най-големият проблем за предприемачите през отминаващата 2012 година. Мнението е на председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. В сравнение с предходните години 2012 г. беше трудна за ръководителите на предприятия. Цветан Симеонов обясни това с натиска, който фирмите са изпитали от всички посоки.

Кризата във икономиката и във финансовата сфера продължи в цяла Европа и това изостри конкуренцията в рамките на Европейския съюз, а това се усети и от българските предприемачи. Немалко европейски фирми заявиха интерес към българския пазар и гледат все по-сериозно на България като на възможна посока за инвестиции. Този процес има и добри страни. Факт е обаче, че чуждестранните фирми са предпазливи при започването на бизнес в България, въпреки стабилната макроикономическа среда, сравнена с други държави. Техният проблем най-често отново се дължи на неефективното административно обслужване и на честите промени, които се правят в текстове от законите. Тези промени не винаги са съобразени с нуждите на бизнеса и се превръщат в пречка, коментира Цветан Симеонов. Тази среда не е добра за фирмите - особено за малките и средните предприятия, но и големите фирми също трудно се справят с проблемите, които им причинява честата промяна на законите. Българската търговско-промишлена палата се опитва да влияе на процеса и по много законопроекти подготвя становища, които предварително са съгласувани с предприемачите. Работим и в посока час по-скоро да се въведе електронното правителство, каза в интервю за Радио Благоевград председателят на Българската търговско-промишлена палата.

Европейски средства, насочени към българските предприятия ще има и в следващия програмен период. Размерът още се уточнява, но едва ли ще е по-малък от този на изтичащия през 2013 година период. Пред тази година има напредък в договарянето и в усвояването на европейските средства. За да продължи тази тенденция е нужно да се работи още повече за опростяването на процедурите за кандидатстване и за отчитане на проектите. Представителите на бизнеса искат и кандидатстването, и отчитането на дейностите по проектите да се извършва изцяло по електронен път. Това ще насърчи доста фирми и неправителствени организации да кандидатстват, счита Цветан Симеонов.

Сега много фирми се въздържат да подготвят проекти, с които да кандидатстват. Причината е първо в сложните правила за кандидатстване, но другата голяма спънка е бавенето на договорените суми за вече одобрените разходи по изпълнението на проектите. БТПП настоява банките да бъдат по-активни и да се включат в оценяването на проектите. Това искане се мотивира от факта, че капацитетът на работещите оценители е недостатъчен и обработката на документите, включително и за плащане на суми, се бави. Проблем е и текучеството в държавните учреждения и нивото на умения и подготовка на работещите в администрацията, казва Цветан Симеонов. Ако банките се включат в процеса, документите ще се преглеждат от професионалисти, от хора, които искат не само да се изразходват определени средства, а мислят как да се постигне  добър икономически резултат.

Вече има сигнали, че това е възможно да се случи и Цветан Симеонов е оптимист за благоприятния развой на процеса.

ilko gruev


Звуков файл на интервюто с председателя на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов

Още новини