Начало Новини Актуално ContоurGlobal инвестира 28 млн. лева в екология в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 (видео)

ContоurGlobal инвестира 28 млн. лева в екология в ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 (видео)

Актуално
ТЕЦ Контурглобял Марица изток 3

Ръководството на младата американска енергийна компания КонтурГлобал, която е новият собственик на ТЕЦ КонтурГлобал Марица изток 3, беше представено официална церемония. На нея присъстваха министърът на екологията, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, социалният министър Тотю Младенов и американският посланик Джеймс Уорлик.

Инвеститорът има до момента около 3 200 мегавата инсталирани мощности в 16 държави по света. Най-сериозната инвестиция е в България - в централата, която американците купиха преди 4 месеца от италианската компания Енел за 230 млн. евро. Дружеството произвежда 11% от генерираната електрическа енергия в България.

През следващите 2 години ще инвестираме 26 млн. лева в технология за понижаване на нивата на азотните окиси и до 2016 г. ще отговорим на европейските изисквания за азотни окиси до 200 милиграма на кубичен метър. Ще инвестираме и в електрофилтри, които за улавят праховите частици. През 2012 г. ще направим основен ремонт на 4-и блок. Ще правим инвестиции, които ще дадат възможност за износ на ток за Турция, съобщи Джоузеф Бранд, главен изпълнителен директор на КонтурГлобал.

САЩ бяха най-големият инвеститор в България за миналата година. Уверен съм, че с компания като КонтурГлобал, отново ще бъдем инвеститор №1 за вашата страна, заяви Н.Пр. Джеймс Уорлик - посланик на САЩ в България.

Когато има смяна в собствеността, обикновено този, който влиза е по-мотивиран да развива активите. Новият собственик на централата веднага представи инвестиционна програма за близо 30 млн. лв., заяви Трайчо Трайков.

Гари Левсли, изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3 съобщи, че съкращения на персонала няма да има.

 


Видеото в youtube

Прессъобщение:

Американската компания ContоurGlobal ще инвестира 28 млн. лева в подобряване на екологичните параметри на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3. Новият собственик на централата в село Медникарово вече има приет бизнес план за 2012 и 2013 г., в който екологичността, безопасността на труда и ефективността и надеждността на централата са водещи.

Така централата е подготвена за все по-строгите мерки за повишаване на екологичните параметри и енергийната ефективност на електроцентралите, които Европейската комисия се стреми да наложи от 2016 г. и са приети като цели и от българското правителство.

Това стана ясно по време на тържествена церемония по отпразнуването на мащабната инвестиция на ContourGlobal в България. Домакини на церемонията бяха Джоузеф Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal и Гари Левсли,  изпълнителен вицепрезидент и изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица Изток 3. Официални гости на събитието бяха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, посланикът на САЩ в България Н. Пр. Джеймс Уорлик, изпълнителният директор на Националната електрическа компания Михаил Андонов, областният управител Йордан Николов, представители на местната власт, партньори и медии.

ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 произвежда около 11% от електроенергията на България, което я прави изключително важна за енергийната сигурност на страната. А извършената през годините модернизация и рехабилитация, и строгият контрол на вредните емисии, я нареждат сред няколкото екологосъобразни централи в Югоизточна Европа.

Джоузеф С. Бранд, президент и главен изпълнителен директор на ContourGlobal, каза: Днес отбелязваме знаменателен етап за нашата компания и за нашите партньори в ТЕЦ Контурглобал Марица Изток 3". Придобиването на най-голямата електроцентрала в настоящия ни портфейл е продължение на бързия, но непрекъснат растеж на компанията ни. Освен това, то е важно свидетелство за навлизането ни в новия и интересен енергиен сектор в България, където се надяваме, че ще увеличаваме присъствието си. Ние не подценяваме отговорността си, ще работим усърдно за поддържане и подобряване на отличната работа на централата и служителите, като същевременно сме добър корпоративен гражданин на България, уважаващ и радващ се на нейната култура и наследство."

История на придобиването

На 15 март 2011 г. независимата американската компания ContоurGlobal се споразумя с бившия собственик на централата Енел за придобиване на 73% от акциите на КонтурГлобал Марица Изток 3 АД, собственик на въглищната електроцентрала КонтурГлобал Марица Изток 3 (бивша Енел Марица Изток 3) и 73% от акционерния капитал на КонтурГлобал Оперейшънс България АД (бивша Енел Оперейшънс България АД), която отговаря за експлоатацията и поддръжката на централата.

На 28 юни 2011 г. ContourGlobal официално финализира сделката за придобиване на капитала на стойност 230 милиона евро.

ContourGlobal е показала ясно, че чрез постоянно усъвършенстване ще продължи да надгражда върху отличното представяне на ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и нейните служители, за да бъдем сигурни, че централата дава безопасна, чиста и надеждна енергия на българския народ за години напред.

За ContourGlobal

ContourGlobal е международна енергийна компания, базирана в Ню Йорк. Оперира 3250 MW мощност в експлоатация и в изграждане в 20 страни. Частната компания е основана в края на 2005 г. от главния изпълнителен директор Джоузеф Брандт и Reservoir Capital Group, който е инвестиционен фонд, базиран в Ню Йорк, с капитал от 5 млрд. щ. долара.

Със своите 1500 служители на 4 континента, ContourGlobal, развива и оперира електроенергийни централи и съоръжения, използващи природен газ, въглища, течни горива, биомаса, както и водни, вятърни и соларни централи. Компанията се фокусира върху бързо растящи пазари с недостатъчно предлагане и върху иновативни ниши в развити пазари. През 2011 г. общият оборот на групата ще бъде около 900 млн. щ. долара.

Разбивка на източниците на енергия в централите, оперирани от ContourGlobal в световен мащаб:

ТЕЦ Контурглобал Марица Изток 3 Гълъбово

 

Още новини