Начало Новини Актуално Цирк в съда разигра подсъдим за грабеж на 1.8 млн. лв.

Цирк в съда разигра подсъдим за грабеж на 1.8 млн. лв.

Актуално

Отказ от защитници и тяхната размяна доведе до отлагане на делото срещу обвинените за грабежа на старозагорската фирма "Пещострой" - Пламен Йовчев Стайков, Милен Божидаров Стойчев и Тодор Славов Кормев. Те са обвинени по чл.199, ал.2, т.3 от Наказателния кодекс за грабеж в особено голям размер и могат да получат доживотен затвор без право на замяна.

Тримата подсъдими, които от началото на март т.г. са с мярка за неотклонение "задържане под стража", бяха въведени в съдебната зала под засилена охрана. Обвиняемият Милен Стойков се отказа от двамата си защитници от досъдебното производство и представи пълномощно, че упълномощил да го защитават Стефан Петров и Иван Михайлов, които са адвокати на другите двама подсъдими. В същото време председателят на съдебния състав Тоньо Тонев разясни на Милен Стойков, че те не могат да го представляват, защото той е дал противоречиви показания в досъдебното производство и е направил самопризнание. За следващото съдебно заседание, което ще се проведе на 3, 4 и 5 ноември, Милен Стойков трябва да се яви в съда с упълномощен защитник, в противен случай ще му назначат служебен.
Според обвинението на 6 февруари т.г. тримата нападнали семейството на Каля Петрова, главен счетоводител на "Пещострой" ЕООД, във вилата й в село Малка Верея, където я завързали заедно със съпруга й Петко. Подсъдимите започнали да малтретират жената и тя била принудена да даде ключовете за фирмения офис и касата. Оттам извършителите задигнали 763 000 евро, 330 000 лева, 42 000 щатски долара и ценни бижута и заровили плячката в гориста местност край НПМ "Шипка - Бузлуджа".
След бързата намеса на служителите на сектор "Борба с организираната престъпност" към Областна дирекция на МВР - Стара Загора, тримата подсъдими бяха заловени на 26 февруари 2009 година, пише вестник Старозагорски новини.
"Старозагорски новини" припомня, че обирът на "Пещострой" беше извършен малко след като Пловдивският апелативен съд отмени мярката за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимия Пламен Стойков в по-лека. Тогава той беше задържан по обвинение по чл. 330, ал. 2, т. 1 от Наказателния кодекс за взривяването на баничарница в Казанлък на 11 март 2007 година. Делото за баничарницата приключи в Старозагорския окръжен съд и Пламен Стойков получи 10 години затвор. Присъдата все още не е влязла в сила, тъй като той я обжалва. Стойков обаче има зад гърба си 8 влезли в сила присъди.

Още новини