Начало Новини Актуално Цигарите поскъпват. Акцизът за ракията и бирата остава без промяна

Цигарите поскъпват. Акцизът за ракията и бирата остава без промяна

Актуално

По-висок акциз на цигарите гласуваха депутатите с промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Специфичният акциз става от 41 лв. за 1 000 къса на 101 лв., пропорционалният от 40,50% от продажната цена на 23%. Размерът на специфичния акциз не трябва да е по-малко от 148 лв. за 1 000 къса, е записано в закона. Акцизът за тютюна за пушене на лула вече е 100 лв. за килограма.

Против промените се обявиха депутати от ДПС и "Коалиция за България". Аил Осман Имамов от ДПС коментира, че увеличаването на акциза на цигарите не е в полза на "Булгартабак". Реалният резултат, който ще се постигне, е да се намали цената на дружеството, коментира той. Съотношението между пропорционалния и специфичния акциз оказва влияние върху пазарните дялове не в полза на дружеството и е антипротекционистична мярка, категоричен е Имамов. Според него е прекалено висока и акцизната ставка на тютюн за пушене от 100 лева на килограм.

Корнелия Нинова от "Коалиция за България" каза, че редица страни от Европейския съюз са отложили увеличаването на акциза за 2012 година с аргумента, че това ще доведе до увеличаване на контрабандата и сивия сектор. При увеличаването на цените на цигарите пушачите преминават на по-евтини и некачествени цигари или търсят контрабандни цигари, каза Корнелия Нинова. Според нея тази промяна е и удар по "Булгартабак", а оттам и сериозен социален проблем, защото в тютюневия холдинг работят над 2000 души, информира econ.bg.

Между 1,10 и 1,40 лева за кутия ще е поскъпването на българските цигари от догодина заради скока на акциза, съобщи изпълнителният директор на "Булгартабак" Иван Биларев преди дни пред Дарик радио. Така най-продаваната марка у нас - "Виктори", ще струва между 4,50 и 4,80 лева за кутия. В момента цената й е 3,40 лева. Според Биларев като цяло вдигането на акциза на цигарите ще удари сериозно бизнеса.

Вносителите на тютюневи изделия вече предприемат стъпки за повишаване на цените на цигарите, въпреки че новият, по-висок акциз трябва да влезе в сила от догодина. Това показва Публичният регистър на цените на тютюневите изделия.

След октомври "LM", "Assos" и "Murati" поскъпват с 10 ст. С 20 ст. повече струва кутия "EVE". Вносителите на "Marlboro" обявяват поскъпване от 30 ст. Кутията струва 4.20 лв. Така вносните марки ще поскъпнат на два пъти - през последните месеци на 2009 и около март 2010 година.

Според председателя на Асоциацията на производителите и търговците на цигари Христо Лачев целта е поскъпването да не бъде шоково: "Някои от производителите въвеждат междинни цени, които са изписани на бандерола и започват повишенията на цените малко по-рано от предвиденото с цел да бъде малко по-плавен преходът, като респективно и след нова година няма да въведат веднага новите цени, които трябва да бъдат въведени, а пак ще има едни междинни цени за по-плавно достигане до крайните цени."

В края на годината се очаква на българския пазар да се появяват и повече марки с по 10 цигари в кутия.

Ракията и бирата няма да се облагат с по-висок налог

Няма да се вдига акцизът на етиловия алкохол и в частност на ракията, реши още днес Народното събрание, съобщава Агенция "Фокус". При гласуването на второ четене на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове от ГЕРБ и БСП заявиха, че няма да подкрепят предложенията на Министерския съвет и на РЗС за увеличение на акциза върху етиловия алкохол и бирата.

Беше отхвърлена идеята акцизът за етиловия алкохол да се увеличи от 1100 на 1250 лв. за 1 хектолитър чист алкохол, а акцизът за етиловия алкохол (ракия), произведен в специализиран малък обект за дестилиране, да се увеличи от 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол на 625 лв. Чрез отхвърлянето на предложението народните избранници се съобразиха с отправената вчера молба на министър-председателя акцизът на ракията да не се вдига.

От РЗС оттеглиха предложението си да бъде увеличен акцизът върху етиловия алкохол от 1100 на 1500 лева. Председателят на РЗС Яне Янев обясни, че причината е молбата на премиера Бойко Борисов. От РЗС обаче настояха да се гласува по-висок акциз върху бирата, но парламентът отхвърли идеята бирата да се облага с 2,20 лв. за 1 хектолитър за градус Плато, вместо с 1,50 лв., както е сега. За да подкрепи предложението на партията, Дарин Матов от РЗС даде пример с Холандия, където бирата се облага с 25,11 евро за хектолитър на градус Плато.
Депутатите решиха още, че в специализираните малки обекти за дестилиране на ракия ще може да има съдове с обща вместимост за дестилиране до 1000 литра. Предложението за обема на казаните беше направено от съпредседателя на ГЕРБ Красимир Велчев, след като комисията по бюджет и финанси беше предложила обемът на съдовете да бъде до 500 л.

Токът за стопански нужди поскъпва

С промени в закона скача цената на електрическата енергия за стопански нужди от 1.40 лв. за един мегаватчас на 2 лв. Отпада нулевата ставка за биоетанол, ползван като моторно гориво.

 

Още новини