Начало Новини Актуално ЦИЕС открива нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства

ЦИЕС открива нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства

Актуално

Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) открива нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства на 25 март, първа по рода си в България.

Тази година, компанията ще празнува своята 20 годишнина и може да се похвали с четвърта собствена лаборатория.

В началото на 2021 година в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) по Регламент (ЕС) 2016/425 относно личните предпазни средства.

До този момент в страната ни нямаше подобна лаборатория и необходимите изпитвания при сертификационния процес, компанията провеждаше в лаборатории- подизпълнители от ЕС. Изграждането на собствена лаборатория е поставена цел пред ЦИЕС още преди година, която успя да реализира чрез значителна инвестиция и закупуването на апаратура от водещ производител на нестандартно оборудване.

Подготовката и обучението на висококвалифициран персонал и изграждането на базата стартира през 2021 година. Лабораторията се намира в бизнес сграда, на адреса на компанията в Стара Загора и се състои от основна изпитвателна зала и работни офиси заемащи площ от над 250 кв. м.

В новата лаборатория ще могат да се провеждат изпитвания на най- важните характеристики на трите основни вида маски: респираторни, медицински и текстилни и изпитване на защитно облекло за определяне пропускането на аерозоли.

Предимствата пред останалите европейски лаборатории са, че българските производители на защитни маски ще получават услуги с лесна комуникация, в по- кратки срокове и на по-достъпни цени.

Още новини