Начало Новини Актуално Чуждестранни компании проявяват интерес към България

Чуждестранни компании проявяват интерес към България

Актуално
Делян Добрев

След проведения в Лондон форум Investing in Bulgaria – The strategic business destination in Central and Eastern Europe няколко компании разкриха инвестиционните си намерения към нашата страна. Те се срещнаха с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в рамките на форума. В дискусията взеха участие повече от 120 компании от секторите IT, аутсорсинг, електроника и електротехника, финансови услуги, мебели и текстил.

Голяма международна фирма в областта на концесионирането на пристанища проучва възможността да участва в процедурата за отдаване на пристанище Варна на концесия. Компания, която има логистичен център в България, ще разшири присъствието си с изграждането на още два центъра. Две компании от областта на аутсорсинга планират да разкрият нови работни места у нас, едната от които с до 3 000 души, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Проявен е интерес и за франчайзинг на търговска верига за облекла. Вносители на вино, мебели, метални изделия, текстил и облекло за британския пазар също са заинтересовани от българска продукция.

По време на форума, чужди инвеститори споделиха своя опит в България. Макс Хюз, управляващ директор на Уилям Хюз каза, че компанията бележи 7 пъти ръст от 2004 г. насам, когато навлизат на българския пазар.Той допълни, че инвестицията у нас им е помогнала да подобрят своята конкурентоспособност.
Зоя Паунова, мениджър в АстраЗенека сподели, че откакто са в България, компанията им отбелязва ръст от 30% всяка година. Изпълнителният директор на 60К Джонатан Гладуиш акцентира върху добрата подготовка и образование на персонала.

По време на форума министър Добрев представи благоприятния инвестиционен климат в България. Той подчерта, че страната ни е единствената с повишен кредитен рейтинг в ЕС. Добрев коментира още, че България е една от трите държави-членки, която спазва Маастрихтските критерии за финансова стабилност и заема второ място в ЕС по съотношение между държавен дълг и БВП – 15%. По думите на министър Добрев структурата на чуждестранните инвестиции в страната е преминала от сектори с неустойчив растеж, като недвижими имоти и финансови услуги, към такива с висока добавена стойност и устойчив растеж.

Още новини