Начало Новини Актуално Чудо спаси 23-ма пътници в разпадащ се автобус

Чудо спаси 23-ма пътници в разпадащ се автобус

Актуално

По чудо оцеляха 23-ма души, сред които и журналист от вестник Старозагорски новини, пътуващи по линията София - Стара Загора - Сливен, след като автобус на фирма Транс 5 с регистрационен номер СА 2451 ВХ почти се разпадна в движение на автомагистрала Тракия в петък следобед.

Час след потеглянето от столицата, преди Ихтиман, първо пътуващите на по-задните седалки вдясно, а след това и останалите усетиха страшно влачене, чу се стържещ звук, а от прозореца се виждаха летящи болтове и джанти, догонвани от търкалящи се гуми. Когато возилото спря, се оказа, че двете задни десни гуми са на разстояние не по-малко от 50 метра зад мантинелата. Единствено бързата реакция на опитния шофьор предотврати страшните последици. Оказа се, че автобусът, който се движеше със скорост около 100 км/ч, се е влачил 420 метра, преди да спре вдясно от платното, така че да не предизвика верижна катастрофа. Цяло щастие е, че няма по-големи поражения, няма и пострадали. Пътниците се отърваха само с уплаха, но успяха да запазят самообладание и не изпаднаха в паника.
След като водачът уведоми по телефона представители на фирмата за инцидента, бяха необходими 1 час и 40 минути, за да дойде друг автобус на Транс 5, който превози стреснатите и поизмръзнали пътници. Авариралият бус остана да чака да го приберат. Според шофьора той бил сравнително нов, на 4 години, със 100 хиляди километра пробег по километража.
В Стара Загора пътниците пристигнаха с повече от час и половина закъснение, но живи и здрави. Може би това е причината те да не желаят да потърсят компенсации от превозвача, макар че е редно компанията сама да предложи това.

Въпреки добрия край, инцидентът показва, че осем месеца след трагедията на магистрала Тракия, при която се запали автобус на фирма Ентуртранс и загинаха 9 човека, все още превозвачите не се отнасят достатъчно сериозно към състоянието на колите. Очевидно контролът и санкциите все още не са достатъчни и никой не може да гарантира, че следващия път няма да се случи отново най-страшното. А пътниците са платили 20 лева за билет, срещу условието да бъдат превозени за определено време и при определени условия, но с мълчанието си стават съучастници на следващи подобни случки.

Таня Иванова, участник в произшествието, вестник Старозагорски новини

Още новини