Начало Новини Актуално Чрез индустриални зони България се опитва да привлече нови инвеститори

Чрез индустриални зони България се опитва да привлече нови инвеститори

Актуално

В условията на катастрофален спад на инвестициите в страната държавата апортира земи в Национална компания Индустриални зони (НКИЗ) точно с цел привличане на нови инвеститори в различни краища на страната. Към настоящия момент реално работят три зони - Русе, Видин и Свиленград, като останалите са все още в подготвителна фаза.

"Както знаете, това са бившите безмитни зони, където предлагаме възможности за наемане на производствени и складови площи", обясни пред вестник Пари изпълнителният директор на компанията Валери Андреев.
Терените на индустриалните зони Плевен и Карлово вече са апортирани в капитала на "НКИЗ" АД. Започнала е и процедурата по апортирането на земи за индустриалния и технологичен парк близо до София (в община Божурище) - веднага след решението на правителството от юни. В ход са и преговорите между "НКИЗ" ЕАД и община Бургас за съвместен проект по изграждане на съвременна индустриална зона на нейна територия.

"В условията на икономическа криза се стремим да бъдем изключително гъвкави спрямо всички инвеститори. При наличие на сериозен интерес можем както да учредим право на строеж, така и да продадем на инвеститора терена, да му го дадем под наем или да влезем с него в някаква форма на взаимно сътрудничество. Всичко зависи от конкретния случай", обясни другият изпълнителен директор на компанията Кирил Николов.

Защо обаче инвеститорите да изберат именно зона от предлаганите от компанията, а не просто някой частен логистичен парк предвид по-гъвкавото частно управление? "Не бихме искали да се противопоставят частните зони на проектите, разработвани от НКИЗ. По-скоро се стремим да бъдем част от една обща система, която да съдейства за подобряване на инвестиционния климат. Работим по осигуряването на базисната инфраструктура на терените, към които има заявен интерес, и съответно в сътрудничество с държавните и общинските структури по места се стремим да съкратим сроковете за решаване на административните процедури, необходими за успешното стартиране на даден бизнес", твърдят от компанията.
Все пак има и определени предпочитани производства - важно е да се привличат компании, които да развиват високи технологии и чисто производство, т.е. да привличат производства с висока добавена стойност.

В работещите три зони - Русе, Видин и Свиленград, а това всъщност са бившите безмитни зони, се отдават под наем производствени и складови площи. "Предвид дейността на различните компании, работещи на територията на различните зони, се стремим да предлагаме и богат набор от други услуги - наем на открити и закрити площи, товаро-разтоварни работи (ръчни или механизирани), изготвяне на документи (TIR camet, CMR, T1), митническо агентство и други подобни", обясни Валери Андреев. Предлага се и представителството пред митница, като се заплаща за свършена работа, а не на абонамент. От компанията предвиждат и предлагане на нови услуги - складиране при контролиран температурен режим, внедряване на специализиран софтуер за следене и управление на складовата наличност, услуги с добавена стойност като етикетиране, комплектоване на готови изделия и други.

 

Още новини