Начало Новини Актуално Чрез Фонда за енергийна ефективност ще бъдат осигурени 100 млн. лв. за финансиране на общините

Чрез Фонда за енергийна ефективност ще бъдат осигурени 100 млн. лв. за финансиране на общините

Актуално
Делян Добрев

Чрез Фонда за енергийна ефективност ще финансираме общините допълнително със 100 млн. лева при преференциални условия. Това обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на конференцията Инвестиционни механизми за енергийна ефективност, организирана от Българското училище за политика и Посолството на Федерална република Германия у нас.

До момента Фондът за енергийна ефективност оперираше с ограничен ресурс от 10 млн. евро. Съвместно с Министерството на финансите обсъждаме финансирането на общините при още по-облекчени условия, подчерта министър Добрев. Първоначалната идея е кредитите да бъдат безлихвени с тригодишен гратисен период.

По думите на министър Добрев най-важният ресурс за финансиране на мерки за енергийна ефективност е оперативната програма Конкурентоспособност чрез схемата Енергийна ефективност и зелена икономика. По тази схема са отделени 150 млн. евро безвъзмездна помощ и 150 млн. евро кредит от ЕБВР за мостово финансиране на проектите. Всяко малко и средно предприятие може да се възползва от възможностите на оперативната програма. Това е ресурс, който трябва да използваме по най-бързия възможен начин, подчерта Добрев. Хубавото на тази програма е, че не е необходимо да се изчаква да се съберат достатъчно проектни предложения, за да бъдат оценени. По думите на министър Добрев всяко проектно предложение се оценява веднага, след като постъпи и, ако е необходимо, се връща, за да бъде коригирано, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Друга възможност за финансиране на мерки за енергийна ефективност е Международен фонд Козлодуй, по който има сключени споразумения за 47 млн. евро. Средствата ще се разпределят между 243 обществени сгради, от които най-голям процент са училищата и детските сгради, подчерта министър Добрев. В края на месец ноември ще стартираме процедура за избор на строител и строителен надзор и през март ще започне изпълнението на мерките, каза още той. По неговите думи това е най-мащабната програма за енергийна ефективност в обществения сектор до момента.

Още новини