Начало Новини Актуално Чирпански роми заразени с хепатит А

Чирпански роми заразени с хепатит А

Актуално

Епидемията от хепатит "А" в ромския квартал "Черно море" в Чирпан се разраства, информира д-р Божидара Кайрякова от РИОКОЗ - Стара Загора. От началото на юли до сега са регистрирани 25 заболели, а вчера от Детското инфекциозно отделение в Пловдив са съобщили, че при тях са хоспитализирани още 7 подрастващи.

90% от прихваналите "болестта на мръсните ръце", която води до чревни инфекции, са деца до 10-годишна възраст. Добрата новина е, че те не посещават детски ясли и градини и трудно могат да предадат инфекцията, а лошата - че след 5 дни започва новата учебна година, пише вестник Старозагорски новини. В училището в кв. "Черно море" учат само роми, което крие опасност от бързо разрастване на заразата. Досега вирусът на хепатит "А" се е предавал по съседни къщи на улиците "Победа", "Бреза" и "Кокиче". Засечени са и две семейни огнища с по 3-ма - 4-ма болни. Последните заразени с вируса са на възраст 21-23 години. Потенциална опасност от разрастване на епидемията крие и задаващият се в събота и неделя панаир в Чирпан, изрази опасенията си д-р Кайрякова.
Още при първото си посещение в ромската махала от РИОКОЗ са констатирали изключително лоша хигиена - купища битови отпадъци почти пред всяка къща, липса на питейна вода през по-голямата част от денонощието и деца, играещи в мръсотията. На кмета на общината са издадени предписания за дезинфекция, събиране на отпадъците и промяна на режима на водоподаването. Всичко е изпълнено, констатира повторната проверка, но болните се множат. Д-р Кайрякова каза още, че ромите носят вода от неизвестен водоизточник в полето, който не е изследван.
За ограничаване на епидемията на личните лекари е раздаден гамаглобулин и им е вменено да наблюдават отблизо заболяването. 24% от заразените с хепатит са в училищна възраст и в тази връзка вече е разговаряно с медицинската сестра на училището. Целта е още през първите учебни дни да се обхванат с гамаглобулин поне децата от първи до трети клас.
Припомняме, че случаят в Чирпан не е първият в ромските махали в областта. Предният беше в Гурково, където от хепатит "А" се разболяха 50 души.

Още новини