Начало Новини Актуално Чирпан изгражда логистичен център. Инвестицията е от над 100 млн. евро

Чирпан изгражда логистичен център. Инвестицията е от над 100 млн. евро

Актуално
Васил Донев

Чуждестранна инвестиция за около 150 млн.евро е на път да се осъществи в Чирпан за изграждането на голям логистичен център. Инвеститор от Англия планира да построи четири логистични центъра в страната, като един от тях ще бъде в нашия град, съобщи кметът на Чирпан Васил Донев.

Нормално е Чирпан да е в полезрението на сериозните инвеститори заради  отличното географско положение на нашата община, допълва кметът.
Чирпанският логистичен център ще включва голям парк от складове за всякакви видове стоки, хотели, вътрешна митница, бензиностанции, зелени площи. На този етап английският инвеститор е заявил желанието си да  закупи 260 дка общинска земя. Решение за продажбата предстои да бъде гласувано на сесия на Общинския съвет. Смятам, че един такъв логистичен център ще осигури отличен потенциал за развитието на Чирпан, убеден е кметът Васил Донев. Проблем за осъществяването на мащабния проект на този етап е отпадането от проекта за изграждане на транспортна връзка към Чирпан от автомагистрала „Марица”. Според кметското ръководство решението за отпадане на транспортния възел е плод на недоглеждане от страната на агенция „Пътища” и МРРБ.

В най-скоро време в Чирпан ще започне и изграждането на модерен завод за  изрязване на мрамор и гранит на компанията Булгранит АД. Новото предприятие ще осигури работа на около 200 души. Общината е обявила за продажба и 113 дка общинска земя в индустриалната част на града и води вече преговори с потенциални инвеститори. Предимство за инвеститорите е, че газификацията на община Чирпан бележи значителен напредък. На този етап Ситигаз е успяла да газифицира цялата индустриална зона на  града и всички общински обекти. Икономиите на предприятията на територията на общината от използването на новия вид гориво са в размер на 50%.

Бюджет
Приетият от Общинския съвет на Чирпан бюджет от близо 10 млн. лв. за 2010 г. е с около 10% по-малък от миналогодишния. На практика приходите в общината от данък сгради, такса смет и други такси  са намалели с около 25% за първото полугодие на годината. Това се дължи на намалялата платежоспособност, както на фирмите, така и на гражданите по време на финансовата криза. След актуализацията на бюджета през второто полугодие кметът Васил Донев очаква бюджетът на Чирпан да се свие с около 20% в сравнение с предходната година. Актуализацията на бюджета ще включва намаляване на фонд работна заплата с около 10%, намаление с около 10% на разходите по издръжката на общината – предимно средства за външни услуги, улично осветление, горива, канцеларски материали, по-малко разходи за ток и вода.
Въпреки тези мерки, общината ще продължава да прави нужното за поддържането на паркове и градини, улични ремонти и маркировка. Инвестиционаната програма на общината е на стойност 1 млн.лв., но е обвързана с приходите от продажби на общински обекти. На януарската сесия на Общинския съвет беше приета Програма за разпореждане с общинската собственост, която определя общинските обекти за приватизация, но до този момент не е осъществена нито една сделка. Въпреки това няма да подаваме на безценица в условията на финансова криза, категоричен е Васил Донев.

Земеделие
Липсата на субсидии за развитието на памукопроизводството в момента е свело до нула отглеждането на памук в общината – култура, традиционна за чирпанския край. Абсурд е държавата да разполага в Чирпан с модерен Институт по памука, който непрекъснато произвежда нови сортове, а да не стимулира памукопроизводството, казва Донев. Преди години 40% от земеделките площи на Чирпан в размер на 276 000 дка са били засети с памук. Почти сведено до нулата е и зеленчукопроизводството, тъй като са разрушени напоителните системи, функционирали в миналото. Предизвикателство пред земеделието в Чирпан е и комасацията на обработваемата земя. Арендаторите не могат да се разберат по какъв начин да разделят физическите блокове.
На времето Чирпан е бил център на винарството и винопроизводството. Днес виното е само част от историята на региона. Младите лозови насаждения са съвсем малко и това се дължи на стагнацията на пазара на вино.
Около 25% от обработваемите площи в общината днес са засети с пшеница и ечемик. Добивите през 2010 г. са значително по-ниски от миналогодишните, като средните им стойности не надхвърлят 200 – 300 кг. от декар при средно 420 кг.от декар през 2009 г. Безработицата за юни в  Чирпан е била 18,65% при 8 - 10% през 2009 г. Малко са и работещите предприятия в общината, повече е сезонната заетост.

Проекти
Общината има четири одобрени проекта по ОП Регионално развитие. Подписан е договор по проект за ремонт на учебните заведения на стойност 6 млн. лв. Предстои да бъдат реализирани поректите за  подобряване на четвъртокласната пътна мрежа на пътя Чирпан – Ценово -Златна ливада на стойност 6 млн.лв, за  ремонт на сградата на социалния патронаж за 1,6 млн.лв.и за ремонт на читалище „Пейо Яворов”, както и на още три читалища на територията на общината. Подготвя се и проект за улесняване на достъпа до атрактивните туристически дестинации в региона. Предстои изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Ако бъдат одобрени подготвените от общинските специалисти проекти, в общината ще постъпят над 40 млн. лв.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Още новини