Начало Новини Актуално Чипове на коне и магарета слагат в Стара Загора

Чипове на коне и магарета слагат в Стара Загора

Актуално
магаре

Идентификация на еднокопитни животни - коне и магарета, върви в Старозагорска област. Започнахме със спортните коне, където дори приключихме, съобщи директорът на РВМС д-р Генадий Ганчев. Чиповете се вкарват във врата на животните, процедурата при елитните животни в областта (100 бр.) е отнела около седмица. Маркирането е задължително за коне и магарета и е във връзка с регламент на ЕС.

Извършва се от ветеринарните власти, със съдействие на кметовете по места.
Всеки собственик трябва да плати за процедурата общо 38 лв., в която сума влиза стойността на чипа и държавната такса за паспорт. Паспортът на еднокопитните е по-сложен от този на човека, коментира д-р Ганчев. Снемането на индивидуалните характеристики на животното по всеки крак, тялото и главата се извършва отдобре обучен специалист. Той вкарва данните в електронна система, която създава подробна диаграма с всички особености на съответното животно. Оттам данните отиват в печатницата за печат на хартиен носител, пише вестник Национална бизнес поща.

Чипове трябва да имат и всички коне и магарета, които се използват за впряг в каруци. Пътуващите животни са основната маса еднокопитни, нямам информация идентификацията им да се прави в региона, казва д- р Ганчев. Той е скептичен за изпълнението на процедурата предвид сумата, която трябва да се събира от стопаните на животните. Маркирането трябва да приключи до 16 декември, но едва ли това ще се случи - един чип струва колкото 1 куб. м дърва за огрев. Това пред настъпващата зима едва ли е изпълнимо и най-вероятно срокът ще бъде удължен, смятат специалисти.

Още новини