Начало Новини Актуално Чиновници получиха последно предупреждение от министър Томислав Дончев

Чиновници получиха последно предупреждение от министър Томислав Дончев

Актуално

Служителите на Оперативна програма Конкурентоспособност на българската икономика и в Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия са с последно предупреждение за уволнение за пропуски в работата си, съобщи в Стара Загора министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев.

В областния град той представи кампанията „Създаваме заедно” на Министерския съвет. Целта на проекта е да популяризира оперативните програми на Европейския съюз в България и да осигурява прозрачност при управлението на европейските фондове.

"Истината е, че Оперативна програма "Конкурентоспособност на българската икономика", която е една от масовите програми, се развива с недобри темпове. Има драматично забавяне по отношение на схемите за безвъзмездно финансиране", призна министър Дончев.

Като единствени успехи в програмата той посочи успешното договаряне и създаването на инструмента за финансов инженеринг "Джереми" за 200 млн. евро и се очаква той да започне да работи от началото на следващата година.

Според Томислав Дончев, добрият ход на програмата е от изключително важно значение, тъй като средствата по нея са предназначени за много широк кръг - българските фирми, които в голямата си част са средни и малки. Бюрократичното претоварване на процесите бил основният проблем в програмата, а не злонамереното отношение на служителите, допуска министърът. Когато имало воля обаче, процесите можело да бъдат разтоварени.

"Има оперативни програми, които отговарят за много по-сложни проекти, които успяват да платят два месеца след подаване на искането за плащане. Вярно е, че в "Конкурентоспособност на българската икономика" работят с една по-критична категория бенефициенти, където капацитетът е по-малък. Не можем да очакваме, че във всяко средно и малко предприятие може да има опитни мениджъри по европейски проекти. Служителите обаче трябва да имат партньорски подход. Не може всеки получател на безвъзмездно финансиране да бъде третиран като престъпник до доказване на противното. Той трябва да бъде третиран като добросъвестен, ако не се докаже нещо различно от това", безкомпромисен е министърът.

Той заяви, че контролът не бива да се поставя под въпрос, но наред с това не означавало, че чиновниците трябва да стоят и да контролират, спирайки движението на парите.

По повод последното предупреждение, което е направил на служителите, той обясни, че по принцип се стараел да помага на всеки, който има трудности в работата.

"Всеки, който се движи в правилната посока, има пълната ми подкрепа. По тази Оперативна програма обаче е очевидно, че помощта не е достатъчна. Затова ще се наложи някои от необходимите промени да станат под натиск", убеден е той.

По време на срещата си със старозагорци Томислав Дончев отговори на множество въпроси за трудностите и пречките, които срещат институциите и фирми в работата си по европейски проекти.

В семинара участваха представители на областните и общинските администрации от четири области – Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас, както и представители на бизнеса и неправителствения сектор.

„Образованието и инфраструктурата са наши безспорни приоритети за европейското финансиране през следващия програмен период след 2014 година“, заяви министърът.

Той уточни, че за България е много важно да се развива приоритетно базисната инфраструктура на страната, като се обърне специално внимание на „зелената инфраструктура“.

„Развитието на модерен железопътен транспорт означава „зелена“ инфраструктура“, даде пример министърът. Той допълни, че приоритетните сектори в българската икономика също ще бъдат във фокуса на интензивен диалог с гражданите и обществеността. Томислав Дончев изтъкна отново, че за следващия програмен период ще бъде радикално променена системата за управление на средствата от ЕС. „На национално равнище един универсален управляващ орган ще координира дейността на управляващите органи на оперативните програми, а в районите за планиране ще има силни териториални органи с пълни правомощия на междинни звена“, подчерта Дончев.

Оперативните програми на ЕС в България вече са прозрачни и това създава благоприятни условия за засилване на гражданския контрол за изпълнението на европейските проекти. Плащанията са ускорени, авансово по европроектите могат да се изплащат до 35%, налице са възможности да се търси наказателна лихва при забавяне на средствата към бенефициентите. Системата за финансирането е обновена, за да са винаги налични необходимите финансови ресурси. Кандидатстването за европейско финансиране става по опростени правила, сроковете за обработване на документите са по-кратки.

Министър Томислав Дончев посочи, че до 19 ноември 2010 г. общото изпълнение по седемте оперативни програми в България е 35.20% договорени средства (5 521 436 047 лева), от които изплатени – 1 432 666 460 лева или 9.13% от 13 052 482 328 лева съфинансиране от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС.

Информация: вестник Новината

Още новини