Начало Новини Актуално Четирима млади обвиняват и съдят в Стара Загора

Четирима млади обвиняват и съдят в Стара Загора

Актуално
Стара Загора съд прокуратура

Четирима са магистратите в Стара Загора до 30-годишна възраст, показва справка, изготвена във Висшия съдебен съвет. Най-младите представители на съдебната власт работят в Окръжния и в Районния съд в Стара Загора, както и в Районната прокуратура.

Данните за възрастта на магистратите са оповестени в сайта на ВСС, а тези, свързани със Стара Загора, бяха поискани от репортер на вестник Новината чрез Закона за достъп до обществената информация.
В цялата страна 68 са съдиите, които нямат 30 години, а 38 са прокурорите. Те заемат съответно 2.98% и 2.41% от общия брой на раздаващите присъди и на обвинителите.

Справката за Окръжния, Районния и Административния съд в Стара Загора е направена към 20 януари тази година, а за Окръжната прокуратура в града на липите – към април.
Според данните, най-голям е броят на магистратите в Стара Загора, които са във възрастовата граница до 40 и до 50 години. Само четирима попадат в графата до 65 години.
В Окръжния съд в Стара Загора най-много са съдиите до 50-годишна възраст. Те са общо 12.
Тенденцията в Районната прокуратура в града пък сочи, че преобладават обвинителите, които са до 40-годишна възраст – 13.

По петима са прокурорите, съответно до 40 и до 60 години, работещи в Окръжната прокуратура в града.
В най-младия съд в Стара Загора – Административния, трима от магистратите са на възраст до 50 години, а петима – до 40 г.

В страната най-висок е процентът на хората, които произнасят присъди и на тези, които внасят обвинителни актове, попадащи във възрастовата граница от 36 до 40 години.  
Националната справка сочи още, че заради пенсиониране през тази година местата си ще освободят 14 съдии, 11 прокурори и 15 следователи.
Догодина в Окръжния съд в Стара Загора ще се пенсионира един магистрат.

Още новини