Начало Новини Актуално Четири са новите изисквания при плащането на данък върху доходите на физическите лица

Четири са новите изисквания при плащането на данък върху доходите на физическите лица

Актуално
данъци 2011

Кампанията за плащането на данък върху доходите на физическите лица започна. Данъкът може да се плати до края на април, но до 10 февруари 2011 г. може да се използва 5% отстъпка от размера на дължимата сума. Същата отстъпка се полза до края на кампанията, ако данъкът се плати по електронен път. Четири са основните промени в плащането на 10-процентовия налог.

Първата е, че вече ще се облагат и услугите към офшорни зони, като целта е да се пресече изтичането на пари.
Втората промяна е свързана са авансовото плащане на данък от наем, ако те са от юридически или самоосигуряващи се лица. Платецът ще прави удържането на данъка и задължението му ще бъде да го внесе до 10-то число на следващия месец в съответната сметка на републиканския бюджет. Ако договорните отношения за наем са между две физически лица, се запазва старият режим на облагане, уточни Лорета Цветкова от приходната агенция, цитирана от Дарик радио.
Друга новост е въвеждането на служебна бележка, която ще се издава от платците на доходи на т.нар. други доходи, които са по-нерегулярно изплащани, не се изплащат от възложители или работодатели, не се облагат авансово през годината. Често тези доходи са в натура – например като награда от конкурс.
Четвъртата промяна се отнася до санкция, ако не се издаде документ за получени доходи. Тя засяга единствено лицата, които не са длъжни да издават касови бележки или друг вид документ, за получени от тях доходи.

От тази година осигурителната вноска се вдига с 1,8% и се въвеждат различни минимални прагове на вноски за самоосигуряващите се лица според размера на техните доходи, обясни Катя Кашъмова от НАП. Друга новост е възможността за докторантите да се осигуряват сами, но това е по тяхно желание, а не е задължително.

За първи път има диференциран минимален осигурителен доход за самоосигуряващите се и той е вързан с получените им доходи.

При деклариран доход до 5400 лева, минималният осигурителен доход през 2011 г. е 420 лева. В диапазона 5401 лева до 6500 лева минималният осигурителен доход е 450 лева, от 6501 лв. до 7500 лева е 500 лева, а над 7500 лева минималният осигурителен доход е 550 лева.

 

Още новини