Начало Новини Актуално Четири фирми са подали уведомления за масови съкращения

Четири фирми са подали уведомления за масови съкращения

Актуално

Четири уведомления за предстоящи масови съкращения от работодатели на територията на Бюрото по труда в Стара Загора (общините Стара Загора и Опан) са постъпили от началото на годината, съобщи директорът Георги Гьоков. Единствената държавна фирма е БДЖ, откъдето се очаква да бъдат освободени хора във връзка с преструктурирането на дружеството.

Уведомлението е подадено от управлението в Пловдив до Регионалната служба по заетостта в Хасково, откъдето е направено разпределение по бюрата по труда.

Другите три фирми са частни, а общият брой на заявените за освобождаване работници и служители е около 300-350 човека. Броят на освободените и регистрираните при нас до момента е много малък. Дългогодишният ми опит показва, че при освобождаване на работната ръка от страна на работодателите има елемент на презастраховане. Уведомлението, което се изпраща до Дирекция Бюро по труда, съдържа най-песимистичния за тях вариант при извършване на съкращения. Пък и самото уведомление все още не означава, че зад числата стоят живи хора, тъй като при промяна на икономическата ситуация понякога изобщо не се стига до тези съкращения или са в значително по-малък размер, коментира Георги Гьоков.

По закон работодателите са длъжни 45 дни преди датата на очакваните съкращения да уведомят синдикатите, а за Агенцията по заетостта този срок е 30 дни. Агенцията по заетостта има разписана процедура при масови уволнения и бюрата по труда имат готовност, ако се наложи, да я приложат веднага, уточни Гьоков. Основната цел на тази процедура е освободените в резултат на масови уволнения да останат възможно за най-кратко време безработни и най-бързо да бъдат включени в заетост.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини