Начало Новини Актуално Четат поета Таньо Клисуров на руски

Четат поета Таньо Клисуров на руски

Актуално
Таньо Клисуров Денис Карасьов

Съобщавам ви, че московското издателство Вест - Консалтинг отпечата книгата на прекрасния български поет Таньо Клисуров в мой превод, написа в имейл до редакцията на Новината Денис Карасьов. Живеещият в подмосковски Зеленоград поет и преводач стана известен на почитателите на мереното слово в Русия и в България с прекрасните си преводи на руски език на нашите класици.

Превел е стихове на Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Пенчо Славейков и Христо Ясенов. От съвременните поети на България е направил предови на творби на Таньо Клисуров и Георги Константинов. С неговия глас са записани и аудиодискове, които се разпространяват чрез публикации в електронното издание Органон. Двамата с инж. Васил Николов от ЦАПК Прогрес - София реализираха и компактдиска Сказано глазами (Казано с очи), който съдържа стихове на старозагорския поет Таньо Клисуров в превод на Денис Карасьов.

Радвам се много. Книгата със стиховете на Клисуров е част от моя живот, сподели още младият преводач, който гостува на старозагорци през април тази година. Илюстрациите в изданието са дело на киевската художничка Леся Синиченко. През декември ще е премиерата в Чернигов, следват представяния в Зеленоград. В Москва книгата ще има своята премиера през април-май следващата година, когато специален гост ще бъде и Таньо Клисуров.

Информация и снимка: вестник Новината
Таньо Клисуров (вляво) и Денис Карасьов пред паметника на Яворов в Чирпан
Таньо Клисуров (вляво) и Денис Карасьов пред паметника на Яворов в Чирпан

Още новини