Начало Новини Актуално Честват рожден ден на зоопарка в Стара Загора

Честват рожден ден на зоопарка в Стара Загора

Актуално
1плакат зоопаркСъс семеен празник в живописния парк Митрополит Методий Кусев (Аязмото) ще бъде отбелязана 60-та годишнина от основаването на Зоологическата градина в Стара Загора.
Уникалният празник, организиран от Община Стара Загора, ще започне в 9.00 часа, на 1 април, със забавления за цялото семейство, игри, викторини, спортни състезания и детски надпревари. Музиката, танците и доброто настроение ще властват през целия ден на площадките на Аязмото и на територията на Зоопарка.
Втората в страната зоологическа градина, след Софийската, вече шест десетилетия е място за общуване, отмора, забавление и наслада на старозагорци и гостите на града. Тя е радост и емоция за малки и големи, за разходка сред природата, за среща с познати или непознати животни. На площ от 70 дка могат да се видят над 400 животни от почти всички континенти -кафява мечка, благороден елен, сърна, рис, вълк, лисица, тигри, як, енот, ягуар, лама, лъв, щраус, ему и папагали. През последните години с редица благотворителни изяви и дарителски акции жителите на града подпомагат съществуването на зоокъта, а екипът на директора доц. д-р Радослав Михайлов непрекъснато внася подобрения в местообитанията на животните и допринася по възможност за запазване на естествената им среда.
На историята на зоопарка е посветена фотодокументалната изложба на Жейна Желева. Тя е разказана в 5 информационни табла със снимки на архивни документи от фондовете на Държавен архив – Стара Загора, Регионална библиотека „З. Княжески“ и библиотека „Родина“.
Зоологическата градина в Стара Загора е лицензирана с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. Зоопаркът има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците. Предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки.
Празничната програма под наслов „Рожден ден с малки и големи“, с участието на Вокална студия „Усмивки“, Фолклорна школа „Жарава“, Вокална студия „Траяна глас“ и Фолклорен ансамбъл „Траянци“, започва в 11.00 часа, на мечешката поляна. За всички прояви и събития през деня входът е свободен.

Още новини