Начало Новини Актуално Червено-кафяв прах посипа Стара Загора

Червено-кафяв прах посипа Стара Загора

Актуално

Вчера сутринта Стара Загора осъмна в червено-кафяв прах, следствие на паднал през нощта лек дъжд. Най-забележими следи той беше оставил по колите, паркирани навън. По капаците и таваните се виждаше червеникав оттенък, а значимо количество се забелязваше около чистачките. От прах със същия цвят се жалваха вчера и жители на Ягода.

От "Гражданска защита" съобщиха, че ще съберат от червеникаво-кавявата субстанция за изследване.
Справките в Интернет показват, че дъжд с червен цвят е валял на 23 март 2008 г. във Варна и Смолян. От НИХМ тогава са обяснили, че цветът на дъжда се дължи на прах, който се издига във височина от Северна Африка и се пренася заради силен въздушен поток към Балканския полуостров, пише вестник Старозагорски новини.
За 3 и 4 март 2010 г.. обаче синоптиците твърдят, че над страната ни духа умерен северозападен вятър, с който нахлува студен въздух.
Ако на червено-кафявия прах действително бъде направен лабораторен анализ, най-вероятно ще стане ясно кой е източникът му и дали има нещо общо с обгазяванията на Стара Загора.
Вестник "Старозагорски новини" припомня, че преди няколко години Стара Загора нееднократно беше посипвана с жълт прах. За него от РИОСВ - Стара Загора, твърдяха, че е от цъфтежа на боровете. Впоследствие в Минно-геоложкия университет бяха извършени лабораторни анализи на праха и се установи, че той съдържа желязо, сяра, арсен, барий, кобалт, олово и още доста тежки метали. А тестът за екотоксичност пък установи 100% смъртност на тест-организмите до 24-тия час от експерименталната проба.

Още новини