Начало Новини Актуално Черешите на Митко Динев зреят предсрочно. В Германия се продават по 10 евро за килограм

Черешите на Митко Динев зреят предсрочно. В Германия се продават по 10 евро за килограм

Актуално

череши Митко Динев

Тази година черешите се очаква да узреят по-рано. По-рано вързаха, по-рано ще берем плод, казва бизнесменът Митко Динев от Стара Загора. Реколтата се очертава да е като миналогодишната, допълва той. Но още е малко рано, след около 15-тина дни ще стане ясно, уточнява поетът с фабрики.

Той няма проблеми с реализацията, продал е всичко предварително. От черешите край Ветрен, както и миналата година, ще си похапват отново германците. Себестойността на килограм сладък плод от градината на Митко Динев е 1,50 евро. На западните пазари те и сега се очаква да се търгуват по 8 - 10 евро за килограм и да са сред най-добри-те на пазара, пише вестник Национална бизнес поща.

Митко Динев

Според старозагорския бизнесмен, метеорологичните условия не бяха много добри за черешите. Част от стоката е унищожена. Но се случва - нормално е да има и загуби, коментира той. Тази година за първи път край Ветрен ще берат от 18-те сорта череши от 300 дка с насаждения. Градината на предприемача е двойно по-голяма. Има много засадени дръвчета, те са се хванали, но ще започнат да плододават чак след 2 - 3 години. Разбрахме, че отглеждането на череши е добър бизнес, обяснява Митко Динев. Когато полагаш грижи, има резултат. Но за съжаление, не става за една година, трябва да минат 4-5, обяснява производителят.

Италианските сортове, които са насадени в неговата градина, са елитни и дават плод до 15 юли. Първите дръвчета в градината са боднати преди 5 години, като хоби. Тази година от градината ще се бере плод за трети път. Генералната перспектива пред Митко Динев е да разшири черешовата градината до 2000 дка. Той е решил да стане най-големият производител на череши в Европа, да стъпи в големите хранителни вериги и да им доставя директно стока.

Още новини