Начало Новини Актуално Частна фирма ще пази гората над Стара Загора от незаконна сеч (видео)

Частна фирма ще пази гората над Стара Загора от незаконна сеч (видео)

Актуално

Частна фирма ще пази гората над Стара Загора от незаконна сечПетър Терзиев от Стара Загора, който живее в кв. Три чучура - север, сигнализира до предаването Инициатива на Търговско-промишлена палата - Стара Загора за проблема с незаконната сеч и то в регулацията на града. Екипът ни установи, че над блок 70 наистина се извършва сеч и целият квартал е озвучен от резачки.

Това продължава с години, вече не знам колко баира се обезлесиха. Освен това, малки циганчета палят смолата в основата на дърветата. Подавам сигнали, но резултатът е голи баири, коментира Петър Терзиев.

Аз се радвам, че все още има хора, които като видят нещо нередно сигнализират. В случая обаче става въпрос не за незаконна, а за санитарна сеч на дървета, които са пострадали от пожарите миналото лято и трябва да бъдат отстранени, съобщи Севдалина Иванова, директор на Държавно горско стопанство - Стара Загора

Фирмата, спечелила търга за добиване на дървения материал след санитарната сеч, е наела за целта представители на ромското население. Те пренасят отрязаните дървета с каруци защото теренът е пресечен и е недостъпен за автомобили, каза Севдалина Иванова и уточни, че дърветата, които се секат, са предварително маркирани от служители на Държавно горско стопанство.

Петър Терзиев е подал сигнал и до Община Стара Загора, защото е видял, че се изсичат и зелени дървета. По разпореждане на кмета Живко Тодоров на място е изпратен за проверка Инспекторатът към общината.

Наистина служителите са констатирали, че има отсечени зелени дървета, но от Държавно горско стопанство увериха, че и те са обгорели от пожарите и трябва да бъдат отсечени, заяви кметът Живко Тодоров.

Извън този случай, при който се оказа, че става въпрос за регламентирана сеч, в Държавно горско стопанство - Стара Загора непрекъснато постъпват сигнали за незаконни посегателства, предимно в местността Карасиврия.

В края на миналата година Държавно горско стопанство Стара Загора, съвместно с Общината и полицията включиха представители на ромското население в усвояването на дървесните останки, които са резултат от незаконна сеч. По този начин им се осигури заплащане и дърва за огрев и до известна степен се ограничиха набезите в гората. Тази схема най-вероятно ще бъде приложена и през следващия отоплителен сезон, каза още Севдалина Иванова.

За да се сведат до минимум умишлените пожари и незаконната сеч на дървета ще бъдат въведени допълнителни мерки от страна на Общината. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров подписа в Държавен фонд Земеделие договора за изпълнение на проект за изграждане на противопожарна кула. Той е със 100% безвъзмездна финансова помощ на стойност 500 000 лева по Програмата за развитие на селските райони. Целта е да бъде осигурено наблюдение и ранно известяване при възникване на горски пожари. В обсега на наблюдение на противопожарната кула ще попадне горският фонд в района на парк Аязмото, с. Змейово, с. Борилово и с. Старозагорски минерални бани.

Освен това, Общината ще обяви обществена поръчка за избор на частна охранителна фирма, която да осъществява с проходима техника ефективен контрол в горските райони над Стара Загора, каза още Живко Тодоров.

Още новини