Начало Новини Актуално Част от фермерите - на протест, но без добитъка

Част от фермерите - на протест, но без добитъка

Актуално
фермери протести

В 12 часа на 8 март излизаме на протест в София пред Министерския съвет, тъй като до този момент преговорите по нашите искания с Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Финансовото министерство (МФ) не доведоха до никъде.

Това съобщи членът на Управителния съвет на Националната асоциация на млекопроизводителите Танчо Колев.

Старозагорският животновъд изказа огорчението си от разразилата се шапна епидемия в югоизточните райони на страната, която не им позволявала да изкарат животните си "на жълтите павета".
Исканията на протестиращите са за промяна на данъчното облагане, както и отмяна на акциза върху горивата, които ползват. Те искат и оземляване от Държавния поземлен фонд, тъй като много от тях нямали собствена земя и не могат да се ползват субсидии от директните плащания на площ, както и от националните доплащания.
Председателят на УС на асоциацията Бойко Синапов бе категоричен, че и това правителство не е направило нужното, за да се решат проблемите в българското животновъдство, пише вестник Старозагорски новини.
Според него, въпреки настоятелните искания на фермерите МЗХ да изработи национална стратегия за развитие на животновъдството, до този момент никой не се е нагърбил с това.

Динко Господинов: Протестът преследва политически цели

"Браншовият съюз на животновъдите няма да участва в националния протест, организиран от Националната асоциация", съобщи пред медията ни председателят на УС на съюза Динко Господинов. Той изрази мнение, че протестът преследва политически цели и бе категоричен, че той бил насочен срещу правителството на ГЕРБ. В подкрепа на думите си Господинов съобщи, че протестът получил подкрепа от централата на БСП.
"Защо Танчо Колев и останалите от Националната асоциация на млекопроизводителите не протестираха през есента, нима проблемите и тогава не бяха същите", зададе риторичен въпрос Господинов. По негова информация, точно по това време Танчо Колев е подписал договор с ДФ "Земеделие" за около 650 хил. лева по нитратната директива, а биволовъдката Мария Степанчева - за около 850 хил. лева.
"Моите уважения и към напуканите ръце на Бойко Синапов, но не може човек с основно образование да бъде член на комисията по разглеждане на проекти в същия фонд", обобщи Динко Господинов.

Още новини