Начало Новини Актуално Чакат двама президенти на форум за религиозна търпимост

Чакат двама президенти на форум за религиозна търпимост

Актуално

Първият демократично избран президент на Република България Жельо Желев и неговият наследник на поста Петър Стоянов са поканени да участват в организираната от Съюз "Истина" кръгла маса на тема "Етническа и религиозна търпимост в община Казанлък". Форумът ще се проведе в петък, 29 април, в дневния център на Военния клуб в града на розите.

"Целта на нашата инициатива е да отговорим по мирен начин на неотдавнашните грозни събития в Бургас. Искаме да докажем, че народ, който преди 60 и повече години е успял да спаси своите евреи от смърт в Хитлеровите душегубки, няма да позволи на група развилнели се възпитаници на бившата Държавна сигурност да малтретират хора с различен етнос и религиозна ориентация", заяви пред наш репортер председателят на Съюз "Истина" Йордан Маринов. Той уточни, че на кръглата маса са поканени да участват представители на мирно съжителстващите в Казанлък три религии - ортодоксално християнство, католицизъм и ислям, както и хора от трите етноса в общината - българи, турци и роми. Своето място на форума ще намерят и органите на реда и прокуратурата, както и представители на казанлъшките училища, пише вестник Старозагорски новини.
Специален гост на кръглата маса ще бъде 93-годишният архитект Кръстьо Попов, който според лидера на съюз "Истина" щял да докаже, че никога в града на розите не е имало каквито и да било преследвания на основа на етнос и вероизповедание.

Още новини