Начало Новини Актуално Чахов ООД - Стара Загора получи награда за социална отговорност (видео)

Чахов ООД - Стара Загора получи награда за социална отговорност (видео)

Актуално

ИЧахов ООД - Стара Загора получи награда за социална отговорностПроектът Партньорство в подкрепа на програма за редовно дарителство на Банка Пиреос България АД и на УНИЦЕФ България спечели европейските награди за корпоративна и социална отговорност в категорията Големи предприятия и ще представлява страната ни в Брюксел.

В категорията Малки и средни предприятия победител е кампанията Шанс за равностоен качествен живот и усмивки за всички на клиника ЕО Дент ООД с партньори ДЦДУ Добро сърце - Перник, Дневен център, Център за настаняване от семеен тип 1, 2, ДДЛРГ Радост - Дрен, 4 Помощно училище - интернат, СУПЦ Княз Борис, Дента техника ЕООД, Bredent Medical.

България е на второ място в класацията по брой кандидатури с 53 заявки от 13 сектора на икономиката в конкурса за първите Европейски награди в областта на корпоративната социална отговорност Вдъхновяващи партньорства за иновации и промяна. Програмата за насърчаване на отговорни корпоративни практики и сътрудничество цели да отличи подобаващо най-добрите практики за корпоративна и социална отговорност в Европа. Европейските отличия се организират в 29 страни с подкрепата на Европейската комисия.

Победителите бяха излъчени след публично представяне на финалните номинирани компании пред журито, публика и медии. По една компания от двете категории ще представи България в Брюксел на официална церемония. На официалното събитие в Брюксел ще им бъдат връчени сертификати, подписани от високопоставен представител на Европейската комисия.

Фондациите и неправителствените организации са най-честите партньори в проекти за корпоративна отговорност съответно с 27 и 19 проекта. В най-малко партньорски инициативи са участвали научните институти – 2 .

Най-много кандидатури са подадени от сектора на преработващата промишленост (8), финансовата и застрахователна дейност (4) и далекосъобщенията (4).
Повечето компании предпочитат партньорски проекти с по един партньор – 62% от кандидатурите. 7 от компаниите кандидатстват с повече от един проект, а мултинационалните компании, включили се в конкурса са 19.

Най-голям брой от кандидатите са базирани в София (22), Пловдив (6), Стара Загора (3), а останалите са от Гълъбово, Челопеч, Варна, Кърджали, Пирдоп, Девня, Разлог и Перник.

Останалите номинирани в категория Партньорски проекти на големи предприятия:

 • Горски екопояс – КЦМ 2000 с партньори АД ЛТУ, Аграрен университет - Пловдив, Община Куклен
 • Осигуряване на заетост на хората с увреждания на Стопански дейности КЦМ ООД НФРИ, КИС ЕООД, БТ-Асеновград, КЦМ АД
 • Спортът е по-добрият начин децата да пораснат на Каменица АД, Загорка АД, Карлсберг България АД в партньорство със Съюза на пивоварите в България
 • Партньорство между Българска Хранителна Банка и SocieteGeneral

Останалите номинирани в категория Партньорски проекти на малки и средни предприятия:

 • Рали Виж ме – Хора, Пътища, Автомобили ЕООД в партньорство КАТ, Прес Ауто клуб, ААП, ССУ Дечо Дечев
 • CodeIT - Национален конкурс по програмиране в България  - Мусала Софт ООД с партньори ФМИ, ИМИ-БАН, БАИТ
 • Международен фестивал на изкуствата Перперикон Марин Буров ЕООД партньорство СНЦ Перперикон Мелпомена
 • Ела и спортувай – Благотворително масово бягане – Чахов ООД партньори Обществен дарителски фонд - Стара Загора, Клуб по лека атлетика Берое, Шесто основно училище. Наградата получи Красимира Чахова, която е и председател на Контролния съвет на Търговско-промишлена палата - Стара Загора.

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН е българският национален партньор на инициативата, чиито цели са:

 • да популяризира градивната роля, която бизнесът има в обществото;
 • да сподели вдъхновяващи примери за партньорство в областта на корпоративната и социалната отговорност;
 • да представи новаторски решения за справяне с актуални обществени и екологични проблеми;
 • да насърчи споделянето на добри КСО практики през границите на Европа;
 • да подкрепи сътрудничеството в полза на обществото между бизнеса и организациите с нестопанска цел;
 • да покаже българския принос в развитието на КСО.

Красимира Чахова награда за социална отговорност

Красимира Чахова Красимира Чахова Красимира Чахова Красимира Чахова

Още новини