Начало Новини Актуално Централният пазар ще бъде преместен временно заради предстоящата модернизация

Централният пазар ще бъде преместен временно заради предстоящата модернизация

Актуално
централен пазар временно преместен

По-малко маси, но с по-голяма площ, детски кът и място за почивка, подобрени условия за работа и пребиваване, защита от метеорологичните условия, осветление и климатизация, без да се натоварва общинския бюджет. Така кметът на община Стара Загора Живко Тодоров представи предимствата на проекта за реконструкция на градския пазар в Стара Загора по инициативата JESSICA.

Той обясни, че още от предизборната си кампания има впечатления от неприветливия вид, лошите условия за работа на търговците и ниското качество на обслужване на клиентите, поради което проектът е бил приоритетен за новото общинско ръководство. Условията, които градът успя да договори, са 900 000 лева кредит с ниска лихва 1,6% и банков заем в размер на 920 000 евро с прогнозен лихва до 7% на годишна база. Предвижда се срокът за погасяване на кредита да бъде 12 години, добави кметът.

Средствата по поетия дълг, който ще бъде обезпечен чрез учредяване на особен залог върху настоящи и бъдещи приходи от общината, ще се изразходват за финансиране на проект за рехабилитация на Централния пазар в Стара Загора. Максималният размер на дълга е 2 700 000 лева.

Главният архитект Иван Кирчев разясни техническите параметри на спечеления проект като обясни, че от 259 маси сега, с площ около 1,20-1,50 кв.м, след реконструкцията на Централния пазар, която трябва да започне най-рано напролет, ще останат 155 маси, но с 3 кв.м площ. Проектът по инициатива JESSICA за реконструкция на пазара с площ 1 758 кв.м трябва да приключи за 6 месеца, като ще се работи по възможно най-бързия начин, допълни кметът Тодоров. Размерът на годишната такса за масите след реконструкцията на пазара ще бъде обсъден и гласуван от Общинския съвет още на следващата сесия.
Проектът включва метална конструкция с ново покритие, стъпала между двете нива, нова настилка и схема за разполагане на масите. Ще бъдат въведени часове за почистване и зареждане на пазара (от 6,00 до 8,00 сутрин, от 13,00 до 14,00 на обед и от 19,00 до 20,00 часа вечер през зимата (21,00 - 22,00 часа през лятото), и работно време за клиентите от 8,00 до 19,00 часа през зимата и от 8,00 до 21,00 часа през лятото. По думите на кмета, предвидено е по време на строително-монтажните работи масите да се изместят в съседство или на други места.

На проведеното обществено обсъждане на намерението за поемане на дългосрочен дълг за 2013 г., за реализиране на инвестиционния проект, към което проявиха интерес предимно търговци от пазара и производители на селскостопанска продукция, присъстваха още зам.-кметовете Йордан Николов и Янчо Калоянов, главният финансист Цанка Ганева и представителят на JESSICA Тодорина Докторова, управляващ директор на Регионален фонд за градско развитие АД.

Търговци изразиха притеснения, че при жребия за разпределение на масите могат да останат без търговска площ, на което кметът отговори, че ще се спазва принципа на равнопоставеност на всички кандидати. Той насочи вниманието им към друг голям пазар в центъра на Стара Загора, където има много незаети маси и ги покани да предложат и други места за създаването на малки пазари. Такова място, според търговците на цветя, може да бъде подлезът пред Регионалната библиотека. Нямаме намерение да премахваме временни обекти, стига да са в прилично състояние и добър външен вид, увери Тодоров. Но собствениците на временни обекти, които не се вписват в градската среда, ще бъдат задължени да ги приведат в подходящ вид, уточни той.

Ще бъде въведен по-добър ред за достъпа на колите за зареждане със стока. Относно недостигащите места за паркиране за търговците в околностите на пазара беше разяснено, че ще се помисли за нови места за паркиране в периферията на центъра, както и за издаването на годишни абонаментни карти за зелената зона.

Община Стара Загора ще проведе обществена поръчка за изпълнение на обекта, като от изпълнителя ще се изисква да представи проект за организация и изпълнение на строителството. Проектът е технологичен и позволява да се извърши бързо, обясни ресорният зам.-кмет Янчо Калоянов. По думите му, докато се изпълняват основите, могат да бъдат подготвени металните конструкции и монтажът да се извърши много бързо. Не е необходима етапност, а сгъстяване на сроковете, за да се създадат по-малко проблеми в центъра на града.

Информация за проекта

Обектът съвпада напълно по площ със съществуващите в момента покрития, като се предвижда да има общо пет входа - два от юг, два от изток и един от запад.

Обемно-пространственото решение е структура от четири самостоятелни блока, свързани функционално и пространствено в интериора. Основната част на комплекса е двукорабният блок между улиците Парчевич и Г. С. Раковски, достъпен от двете улици за посетители и търговци. В него са проектирани три реда търговски маси и две надлъжни пътеки за посетителите. Напречно на основния блок са разположени другите два блока, но на по-ниско ниво - на ул. Пазарска, откъдето са входовете им.

Разликата в нивата на отделните блокове се преодолява със система от диференцирани стъпала и площадки, на които са организирани богато озеленени места за почивка, водни стени и мебели за сядане.

Западно от ул. Парчевич е входът към самостоятелен блок, в който е предвидено пространство за климатични и вентилационни машини. Ще може да се организира и временно паркиране и зареждане на комплекса със стоки. Като цяло обектът е замислен в ретро стилистиката на метален остъклен павилион от времето на ранния Сецесион. Конструкцията е напълно съвременна, но са използвани съставни сечения от няколко профила, които наред с основната си функция създават усещане за лекота и декоративна фриволност. На ключови места и като детайли от оборудването ще бъдат използвани декорации от ковано желязо, решетки, конзоли и елементи в същия стил.

Всички метални елементи ще бъдат оцветени в зелен цвят, характерен за избраната стилистика, а покривните плоскости и детайлите на сенниците се предвижда да бъдат оцветени в цвят на патинирала мед с метален отблясък. Ограждащите конструкции ще бъдат изпълнени от алуминиева дограма, между стоманения носещ скелет, и остъклени със стъклопакет. Покривното покритие е проектирано от метални панели с полиуретанов пълнеж за топлоизолация. Всички подови настилки ще бъдат реновирани и изпълнени от декоративен бетон.

Още новини