Начало Новини Актуално Central European Media Enterprises е на финалната права за покупката на Би ТВ

Central European Media Enterprises е на финалната права за покупката на Би ТВ

Актуално

Компанията Central European Media Enterprises (CME) е на финалния етап от преговорите за сключване на сделка за закупуването на българската телевизия bTV от News Corp за около 500 млн. евро. Съобщението е на агенция Ройтерс, която се позовава на свой източник от София, запознат с преговорите. Сделката вероятно ще бъде обявена след 1 февруари, е казал източникът.

Сделката ще бъде финализирана скоро, говорим за около 500 млн., цитира агенцията източника си.
Говорител на bTV е отказал коментар, но е потвърдил, че компанията води преговори с евентуални купувачи. "Нямаме информация на този етап и не мога да коментирам. bTV води разговори с няколко компании и много проявяват интерес", е заявила Петя Терзиева, директор Комуникации в bTV.
Романа Томасова, вицепрезидент Корпоративни комуникации в CME, също е отказала коментар. CME развива дейност в сферата на телевизията и интернет в седем държави в Централна и Източна Европа. У нас тя е собственик на телевизионните канали Pro.bg и Ring.bg.  Томасова е добавила, че CME разглежда различни възможности в България, след като придоби 80 на сто в двете телевизии за 172 млн. долара през юли 2008 г. По думите й тези възможности включват джойнт венчър, сливане, придобиване или пък само разработване на двете телевизии.
От News Corp в Лондон също не са дали коментар. В средата на 2008 г. компанията нае консултант, който да прецени стойността и стратегическите опции на няколко от телевизиите на групата в Източна Европа след многобройни запитвания от кандидат купувачи, пише Investor.bg.
Източници, запознати с въпроса, заявиха тогава, че News Corp обмисля продажбата на активите си в Латвия, Сърбия и България. Кризата и спадът на рекламния пазар обаче доведоха до намаляване на интереса от страна на евентуалните купувачи.
По-рано този месец CME продаде бизнеса си в Украйна за 300 млн. долара.

Още новини