Начало Новини Актуално Ценна реликва, свързана с Гагарин, пази шефът на Арсенал

Ценна реликва, свързана с Гагарин, пази шефът на Арсенал

Актуално

Ценна реликва, свързана с първия космонавт Юрий Гагарин, пази в дома си изпълнителният директор на казанлъшката оръжейница "Арсенал" АД инж. Николай Ибушев. Реликвата е наследство от негов родственик, чиято съпруга работела по онова време в местната поща. Става дума за стар телефон с шайба, от който лично е звънил в Москва Юрий Гагарин.

"Случката е от 1962 година. Тогава за първи път чух руска дума и това беше "Я, Восток", спомня си Николай Ибушев.
Играел си с други момчета в махалата, когато в къщата на неговия чичо - тогавашен главен редактор на вестник "Искра" в Казанлък, Константин Колев се разнесъл глас "Здесь Восток!", разказва Ибушев. После видели от къщата важни хора да извеждат още по-важния гост, пише вестник Старозагорски новини.  
Днес тъй безценният спомен се пази в дома на арсеналския директор, като част от световната история.  
Други двама казанлъчани пък са на път да оставят в световната история на космонавтиката друга следа, създавайки паметник на български космонавт приживе.
По идея на община Омуртаг казанлъшките скулптори Доко Доков и Димитър Койчев работят върху паметник на родения в Омуртаг дубльор на първия български космонавт Георги Иванов - Александър Александров. Омуртагчани имат идеи в знак на признателност към своя виден съгражданин да кръстят площад на негово име.
Само преди два дни, по повод 50 години от първия полет на човек в Космоса, руският президент Дмитрий Медведев връчи държавни награди на група космонавти, сред които българите Георги Иванов и Александър Александров. Отличията бяха раздадени по случай Деня на космонавтиката на церемония в Кремъл на над 40 души заради големия им принос в развитието на международното сътрудничество в областта на пилотираните космически полети. Наградените космонавти и специалисти получиха медал "За заслуги в овладяването на Космоса".

Още новини