Начало Новини Актуално Цените на тока, парното и водата няма да бъдат замразявани

Цените на тока, парното и водата няма да бъдат замразявани

Актуално

За замразяване на цените на ток, парното и водата не би могло да се говори, тъй като мярката не може да се оправдае законово. Това заяви днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той взе участие в заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бяха обсъдени възможностите за замразяване на държавно регулираните цени. За момента не е напълно ясно дали цената на природния газ ще се повиши от 1 април.

Първоначално Семерджиев заяви, че такова увеличение ще има и изтъкна, че регулаторът ще направи всичко възможно да се омекоти ценовият удар и повишението да не е голямо, съобщи econ.bg.
В тази насока в заедно с принципала на Булгаргаз - Българският енергиен холдинг, ще се търсят възможности за туширане на влиянието на външните фактори върху повишаване на цената на синьото гориво. Като поносимо поскъпване беше посочен ръст до 15% (припомняме ви, че от Булгаргаз поискаха поскъпване в размер на над 26%).
Впоследствие след близо двучасовата среща между представители на синдикатите, енергийните дружества и ДКЕВР шефът на регулатор коментира, че има някакви възможности цената на синьото гориво да не бъде увеличавана за второто тримесечие на годината. За целта ще бъдат направени проучвания как може това да стане, за да не се наруши закона и да могат да се осигурят средства за покриване на разликата, предаде БГНЕС.
Изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов коментира единствено, че увеличението на цената се обуславя от определените количества от курса на долара. Разликата е 60 лева между това, което предлага сега държавата, и действащата цена. Ние сме предложили 700 милиона кубически метра за реализация, обясни той.
По отношение на цената на електроенергията, Семерджиев потвърди вчерашните си думи, че цените ще се определят от 1 юли и тогава е възможно да няма увеличение. В момента се очакват и предложенията на трите електроразпределителни дружества - EVN, E.ON и ЧЕЗ.
Предварителната ми нагласа към всички дружества, което сме дали като инструкция, е да намалят до минимум всички разходи, а ако могат някои да ги отложат, така че от 1 юли да имаме или много минимално увеличение, или никакво, но това пак е процес и на този етап не мога да поема никакъв ангажимент, завърши шефът на енергийния регулатор.

Още новини