Начало Новини Актуално Цените на горивата с нов рекорд

Цените на горивата с нов рекорд

Актуално

Цените на дизела и бензина удариха нов рекорд. Търговците и анализаторите не са оптимисти, че това ще е последното поскъпване до края на годината. В страната литър дизел вече се зарежда на цени от 2,71 до 2,75 лева. Стойността на нафтата варира между 2,71 и 2,72 лева за литър.

И вече е само на 2 стотинки от рекордната за България цена от 2,73-2,74 лева, която този вид гориво достигна на 21 март. Малко по-евтин е масовият бензин А-95, съобщава econ.bg.

Спрямо миналото лято тази година обаче търговците отчитат незначително намаление в потреблението - по-малко от 2%, информира bTV.

Анализаторите обясняват поредния ценови рекорд по бензиностанциите с три причини - поскъпващият петрол, нарастващото потребление на течни горива в страни като Япония и не на последно място със значителното обезценяване на еврото спрямо долара последните месеци.

Сигналите за започващото шоково поскъпване бяха забелязани още в първите дни на юли. Тогава беше регистрирано увеличение в размер на 10 стотинки на литър, след като Лукойл България вдигна на два пъти цените на едро. Така в по-големите вериги масовият бензин А-95 се продаваше за 2,55-2,57 лева, което прави увеличение от 8 ст. на литър. Дизелът пък се търгуваше за 2,58-2,60 лева, отчитайки поскъпвайки с 9-10 стотинки.

По най-груба, сметка пътят до морето със семеен автомобил от и до София ще струва малко над 190 лева. Сметката би била точна, ако се приеме, че колата ви до северните или южните ни курорти ще изгори 70 литра дизел. За сравнение миналото лято средната цена на горивото се движеше около 2,50 лева. Тоест пътят това лято до морето се оскъпява с около 15 лева.

Още новини