Начало Новини Актуално Цените на годишните винетки няма да се променят

Цените на годишните винетки няма да се променят

Актуално
цени годишни винетки непроменени

С между 7 и 10 лева се намалява размерът на седмичните винетки за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация от категории 1 и 2, а с между 43 и 85 лева – месечните винетки. Това реши правителството с изменение в Тарифата за таксите, които се събират от агенция Пътна инфраструктура.

Размерът на ставките за годишните винетки за тежкотоварни превозни средства, както и на всички винетки за автомобили се запазват в сегашния си размер. Със 7 лева се увеличава дневната винетка за тежкотоварни превозни средства с българска регистрация, която се променя от 13 на 20 лева, предвиждат още промените, съобщиха от правителствената пресслужба.

Решението е в изпълнение Директива 2011/76/ЕС, транспонирана в българското законодателство със Закона за изменение и допълнение на Закона за пътищата, относно заплащането на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определени инфраструктури. С измененията се въвежда нова пропорционалност при определяне размера на таксите, които заплащат ППС с технически допустима максимална маса над 3,5 тона за ползване на пътната инфраструктура, а именно: месечният размер не надвишава 10% от годишния размер, седмичният размер не надвишава 5% от годишния, а дневният размер да не надвишава 2% от годишния. Тези промени обуславят намаляването на цената на месечните и седмичните винетки и увеличаването на този на дневните винетки за тежкотоварни автомобили.

Промените синхронизират с изискванията и размерът на заплащаните винетни такси за тежкотоварните автомобили с чуждестранна регистрация.

Още новини