Начало Новини Актуално Цените и инфраструктурата за зареждане – препятствията пред прехода към електромобилите

Цените и инфраструктурата за зареждане – препятствията пред прехода към електромобилите

Актуално

Дори цените да бъдат намалени, повечето фактори зависят от точките за зареждане и това засяга не само развиващите се икономики, смята анализаторът Фелипе Муньос

Препятствията пред прехода от двигатели с вътрешно горене към напълно електрически автомобили са цените и инфраструктурата за зареждане. Това коментира Фелипе Муньос, автомобилен анализатор в JATO Dynamics, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Дори цените да бъдат намалени, повечето фактори зависят от точките за зареждане и това засяга не само развиващите се икономики, но и развитите такива, каза той и допълни, че докато тази инфраструктура не се подобри, това ще е основното препятствие пред пълното приемане на електрически автомобили.

Миналата година изцяло електрическите автомобили представляваха 9,3% от всички произведени автомобили, което е ръст с 4% от 2021 година и повече от 6% за 2020 г. Растежът на пазара е факт, но въпреки бързото темпо, електромобилите все още не са мнозинство на пазара, коментира гостът.

Пътят пред развитието на автомобилите зависи от пазарите. Съществуват пазари, на които развитието ще отнеме повече заради инфраструктурата, доходите на населението или културни причини, каза Муньос. При тях ще отнеме повече време, защото зависят главно от петрола. В по-бедните държави прехода към електрически автомобили няма да се случи скоро, допълни госта, според когото преходът се ускорява благодарение на Китай.

Според анализаторите инвестициите в електромобилите са между 1,3 и 1,5 трлн. долара. В тези инвестиции се включва инфраструктурата и инициативи за стимулиране на покупка, както и доставките. Същевременно има много възможности като стартиране на бизнес за зареждане на този вид автомобили, разработване на софтуер за самоуправление и рециклиране.

"Предизвикателството е да се премине от традиционното шофиране към изцяло нова електромобилност. Това няма да бъде никак лесна промяна особено за начина на работа на компаниите", посочи Муньос.

Нулевите емисии са в плановете на почти всички компании. Някои изостават, други вървят напред, но в крайна сметка вмъкването на целта за въглеродните емисии в плана на една компания само по себе си е постижение. По отношение на производителите този въпрос се развива с бърза скорост, каза още той.

източник: investor.bg

Още новини