Начало Новини Актуално Цената за строежа на АЕЦ Белене ще е ясна през декември 2010 г.

Цената за строежа на АЕЦ Белене ще е ясна през декември 2010 г.

Актуално
АЕЦ Белене

Договорът за строителството на АЕЦ Белене бе удължен с 6 месеца. По този начин страната се предпазва от дело за неустойки за 2 млрд. лева, което Атомстройекспорт бе готова да внесе в съда, ако договорът не беше продължен. Атомстройекспорт е под управлението на руската корпорация Росатом и е изпълнител на строежа на втората атомна централа в България.

Последният анекс за удължаване на договора изтече в края на септември. С новото допълнение към контракта се очаква двете страни да постигнат съгласие по проекта до края на март 2011 г. В последния ден на септември от НЕК изпратиха запитване до Българския енергиен холдинг дали ще бъде удължен договорът за строежа на централата. До момента от БЕХ не са изпратили официален отговор.
Очаква се до декември България и Русия да се разберат за цената, на която ще бъде построена централата. Изискването е стойността й да не се променя, независимо кога тя ще бъде изградена.

През първите три месеца на 2011 г. пък ще бъде определен консултантът за избор на стратегически инвеститор за централата, пише вестник Класа, позовавайки се на източници, запознати с процедурата. След това на консултанта ще му трябва около година и половина да предложи компания за инвеститор в ядрената мощност. Така реалното строителство се очаква да започне най-рано в средата на 2012 г., изчисляват източниците ни.
Процедурата за избор на финансов консултант се провежда от Българския енергиен холдинг. Очакваше се името му да стане известно до края на август, но досега не е обявено кой ще е той. В късата листа за избор са останали само банката Ей Ес Би Си (HSBC) и консорциум начело с банка Ротшилд.

Според подписания през 2006 г. договор с Атомстройекспорт първият 1000-мегаватов блок на АЕЦ Белене трябваше да бъде пуснат през 2013 г., а вторият – година по-късно. Двата блока трябва да бъдат построени за 3,997 млрд. евро, като произведеният оттам ток ще струва между 3,5 - 3,7 евроцента/квтч. Междувременно стана ясно, че руската компания настоява оскъпяването на проекта да се индексира с размера на инфлацията в Русия, а България не е съгласна с това и предлага оскъпяването да е с инфлационния индекс на ЕС.
В отговор руснаците предложиха компонентите, които ще се произвеждат в Русия, да се индексират с инфлацията там, а останалите доставки – с оскъпяването в съответната страна, от която е доставчикът. Преди седмици премиерът Бойко Борисов също заяви, че централата ще се стори, ако стойността й не надхвърли 7 млрд. евро. Според коментари в руските медии това улеснява преговорите значително, тъй като единствено Атомстройекспорт и БЕХ ще знаят какво се крие зад цената. До момента не е известно дали е постигнато съгласие по цената. Площадката за централата все още не е сертифицирана от Агенцията за ядрено регулиране, за да може там да се строят ядрените мощности.

До март догодина се очаква да стане ясно и какъв дял в АЕЦ Белене ще има руската страна. Плановете на българското правителство са да намали държавното участие до 20% в бъдещата централа. Експерти очакват да няма мажоритарен собственик в АЕЦ Белене с аргумента, че по този начин ще бъде по-лесно да се намери инвеститор за нея. Остава и възможността да има повече от един чуждестранен партньор за строежа. До момента интерес да закупи дял от централата са проявили единствено Китай и Сърбия.

Още новини