Начало Новини Актуално Цената за питейната вода в големите градове се повишава

Цената за питейната вода в големите градове се повишава

Актуално
чешма, вода, цена

С до 10 на сто ще се повиши цената на водата от 1 януари 2011 година в големите градове на България, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Той не назова кои точно ще са населените места с по-скъпа вода от новата година, но обясни, че дружествата, които ще предложат повишение на тарифите, са тези, които имат заеми от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Има определени изисквания от банката, когато са отпускали заемите, по отношение на финансовото състояние на тези дружества.
Ние се стараем да ги спазваме дори и при по-ниски цени, обясни Семерджиев. Председателят на ДКЕВР съобщи, че някои от ВиК дружествата с кредити са поискали увеличение на цените с 15%. Според Семерджиев обаче направените анализи за финансово-икономическото им състояние са показали, че няма причина цените да скочат с повече от 10 на сто.
В средата на миналата седмица председателят на регулатора прогнозира, че скокът на водата ще е от порядъка на 4-5% в големите градове. Вчера Семерджиев обясни, че въпросните 10% представляват горната граница на увеличението която няма да бъде надскочена.
От Софийска вода също са поискали скок в тарифите, потвърди Семерджиев, но според него вероятността за увеличение не е голяма. Основанията, които Софийска вода използва, за да иска потвърждаване на увеличението на цените, трябва да се проверят много внимателно и повечето от тях на този етап аз считам за неоснователни, коментира още шефът на ДКЕВР.

Още новини