Начало Новини Актуално Цената на захарта остава непроменена

Цената на захарта остава непроменена

Актуално
Захар

През последната седмица средните цени на бялата кристална захар за страната, както при търговията на едро, така и на дребно, се запазват на нивата от предходната седмица. Отчетените ценови изменения при търговията на едро със захар в преобладаващата част от областните центрове не повлияха върху средната цена за страната, която остава непроменена спрямо предишната седмица – 2,27 лв./кг.

По области, цените на едро продължават да варират в диапазона от 2,13 лв./кг до 2,46 лв./кг, като отново най-ниски нива са регистрирани в Бургас, а най-високи - във Враца.

Тенденцията от предходните седмици за стабилизиране на ценовите нива при предлагането на захар на дребно в магазинната мрежа се запазва, средно за страната - 2,40 лв./кг в големите супермаркети и 2,45 лв./кг в по-малките магазини, съобщиха от земделското министерство.

И през тази седмица цените на захарта в големите търговски вериги (ГТВ) са в границите от 2,28 лв./кг (Пловдив) до 2,55 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен). Промяна на ценовите стойности се регистрира единствено в София – понижение с 0,6%.

Аналогична е ситуацията и на пазара със захар на дребно в другите търговски обекти (ДТО). Предлагането на захарта през изминалата седмица остава в ценовия интервал от 2,33 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол) до 2,73 лв./кг (Шумен). Слабо понижение на цените се наблюдава единствено в София – с 2,6%.

В повечето областни центрове цената на дребно на захарта в ГТВ е на по-ниски нива, спрямо другите търговски обекти. Най-голяма разлика в магазинната мрежа е отчетена отново в Шумен – 0,24 лв./кг. Прави впечатление, че в областите Бургас, Видин, Русе, Сливен и Ямбол цената на захарта в малките магазини е на по-ниски нива от тази в големите супермаркети. Средно за страната, цените в ДТО са с 0,05 лв./кг по-високи от тези в големите супермаркети.

Най-голям марж между цените на едро и цените на дребно се регистрира отново в Плевен (0,36 лв./кг – при ДТО и при ГТВ).

Още новини