Начало Новини Актуално Цената на водата в Стара Загора става 2,72 лв. с ДДС

Цената на водата в Стара Загора става 2,72 лв. с ДДС

Актуално

цена вода

Цена от 2,72 лева за кубически метър вода с ДДС ще заплащат потребителите в област Стара Загора и община Тополовград от 1 август, съобщи управителят на ВиК - Стара Загора инж. Румен Райков. Новите цени на водоснабдителните и канализационните услуги са определени с решение Ц-27/31.07.2012 г. на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

За един кубик помпажна вода ще се плаща по 1,81 лева, вместо по 1,71 лева, както досега. За отвеждане до канализацията таксата е 0.10 лева на кубик, а за пречистване - 0.36 лева. Така общата сума става 2,27 лева, върху тях се начислява 20 на сто ДДС и крайната цена достига 2,72 лева. В някои от селата се ползва гравитачна вода, чиято цена ще бъде 0.98 лева на кубик, плюс останалите начисления до потребителя, тоест общо 1,73 лева за кубик, пише вестник Старозагорски новини.

Поискахме повишаването заради рязкото повишаване на тока. Ние месечно плащаме между 650 и 700 хиляди лева за електроенергия. Още не сме получили фактури с 16-те процента увеличение от 1 юли. А ДКЕВР ни разреши 5.5 на сто повишение. Невъзможно беше да не искаме корекция, трябва да фалираме. Неведнъж сме обяснявали на клиентите си - припомпването на водата увеличава разхода на ток. Ние не сме спрели да правим нововъведения, покачваме коефициента на полезно действие на съоръженията, правим икономии, непрекъснато снижаваме разходите, но като се качва цената на тока, се оказва, че трябва да плащаме повече. И в момента работим върху нови решения, коментира инж. Райков.

Инкасаторите ще засекат водомерите, за да се започне отчитане по новите цени, уточни той.

Още новини