Начало Новини Актуално Цената на пчелния мед тръгват надолу

Цената на пчелния мед тръгват надолу

Актуално
пчели мед

Цените на едро на пчелния мед започнаха да падат трайно! Натискът идва от състоянието на международния пазар и тенденцията, за жалост, е в една посока... Това съобщи Тодор Иванов, председател на Пчеларско дружество "Липа" - Стара Загора. Въпреки че добивите у нас на мед тази година са по-ниски от предходната, то традиционно силни производители като Аржентина, Мексико и Китай сриват вътрешния пазар.

В момента вкусният природен дар се намира на цени в интервала между 3.60 - 4.20 лева за килограм на едро. Любопитно е обаче, че повече се търсят монофлорния - акациев или липов, мед. Той върви в ценовия порядък от 4.10 до 4.80 лева за килограм, пише вестник Старозагорски новини.
Иначе, както спомена Тодор Иванов, добивите от пчелен мед тази година са по-слаби от миналата. Това може би е резултат от влошените климатични условия - най-вече трайното засушаване. Все пак производството на сладкия продукт в България задоволява вътрешния пазар целогодишно, поради което не се налага внос на големи количества пчелен мед. Другият радостен факт е, че през последните години в област Стара Загора се наблюдава положителна тенденция на трайно увеличение на пчелните семейства. Всяка година те нарастват с около 20 на сто, допълни Тодор Иванов.

Още новини