Начало Новини Актуално Цената на хлебната пшеница е 200 лв. за тон. Добивът в България това лято е около 1 млн. тона

Цената на хлебната пшеница е 200 лв. за тон. Добивът в България това лято е около 1 млн. тона

Актуално

Между 900 хил. до 1 млн. тона е произведената хлебна пшеница в България от тазгодишната реколта, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов. Той коментира, че това количество е достатъчно за нуждите на страната. Производители от цялата страна обаче алармираха, че качеството на хлебното зърно от тази реколта не е добро. Христов потвърди, че в момента по складовете се задържа твърде много пшеница.

По принцип практика на зърнопроизводителите е да задържат част от продукцията си в очакване за по-висока цена. Това особено важи за тази година, поради ниските цени на зърното от самото начало на кампанията, посочи Христов. Проблемът с цената на хлебната пшеница се отнася не само за България, а и за цяла Европа, коментира той. В тази връзка е и направеното по време на последното заседание на Съвета на министрите на ЕС предложение на полския министър на земеделието и подкрепено от министър Мирослав Найденов предложение за експортно субсидиране на зърнените култури.
Целта на това предложение е да се раздвижи пазара. В целия Черноморски регион реколтата е много добра, но държи ниска цена без тенденция за повишаване, аргументира се Найденов.
Цената на хлебната пшеница в момента е 200 лв. за тон. Ниска и с тенденция за спадане е тази цена и на световните борси. За съжаление подобна е ситуацията и при слънчогледа, за който търговците предлагат по 300 - 350 лв/тон, при себестойност от около 440 лв/тон, информира expert.bg.
Себестойността на тон хлебна пшеница тази година е около 270 лв/тон при среден добив от 300 дка. Всичко това според Христов обуславя и незаинтересоваността на производителите да продават.

 

Още новини