Начало Новини Актуално Бюст-паметникът на Димитър Наумов в Стара Загора е възстановен

Бюст-паметникът на Димитър Наумов в Стара Загора е възстановен

Актуално

бюст-паметник Димитър НаумовВ парк Пети октомври днес бе монтиран възстановеният от Община Стара Загора бюст-паметник на Димитър Наумов. Той бе похитен от крадци през септември 2007 г. За възстановяването му общината обяви конкурс, на който бяха представени 5 проекта. На 26.09.12 г. журито с председател проф. Константин Денев от ВТУ Св.Св. Кирил и Методий, не успя да избере проект, който отговаря на изискванията на обявения конкурс.

Поради това се наложи провеждане на втори етап, до който бяха допуснати проектите на Стефан Владов и Константин Ненов. Новият бюст е дело на Стефан Владов, завършен с участието на скулптора Красимир Зарков, автор на монументалната пластика Птица Феникс на площада пред Общината.

Роденият в Стара Загора през 1851 г. Димитър Наумов, е виден обществен деец в годините непосредствено след Освобождението. Учил е в цариградския Роберт колеж и е завършил земеделско училище в Табор, Чехия. През 1878 г. е секретар на Административния съвет в Одрин, а по-късно – представител на Стара Загора в Областното събрание на Източна Румелия. По негово настояване са създадени мъжката и девическата гимназия в Стара Загора.
Димитър Наумов, един от строителите на следосвобожденска Стара Загора умира през 1884 г., едва на 33 години.

През 1934 г., по повод 50-годишнината от смъртта му, признателните старозагорци издигат в днешния парк Пети октомври бюст на своя именит съгражданин. Бюстът е бронзов, монтиран е върху гранитен постамент. Автор и изпълнител на проекта тогава е скулпторът Васил Вичев.

Още новини