Начало Новини Актуално Бюрокрацията спира развитието на фотоволтаичната индустрия

Бюрокрацията спира развитието на фотоволтаичната индустрия

Актуално

В България изграждането на соларни инсталации на покривни пространства продължава да бъде значително по-трудно, отколкото в повечето държави от Европейския съюз (ЕС). Причина за това е изключително сложната процедура по узаконяване на малките покривни централи, която е идентична с процедурата по изваждане на разрешително за строеж. Това е било констатирано по време на среща на 15 фотоволтаични асоциации, която се е провела на 28 и 29 януари 2010 г. в Берлин, съобщават от Българска фотоволтаична асоциация (БФА), представители на която също са взели участие в срещата.

От БФА дават пример: За сравнение - в Германия за поставянето на соларни панели върху покривите на частни и обществени сгради е нужно единствено да се уведомят местните власти и мрежовият оператор. Присъединяването към разпределителната мрежа пък е безпроблемно, за разлика от България, предаде econ.bg.
Темата на събитието в Берлин е била проектът на Европейската комисия "ПВ Легал", който се провежда едновременно в 12 държави от ЕС и цели премахването на административни бариери пред изграждането на фотоволтаични електроцентрали и инсталации.
Според БФА срещата в Берлин е показала, че България все още е далеч от заявените намерения. Административните процедури са продължителни и скъпи, поради което почти няма желаещи да инвестират в малки покривни инсталации от 3 до 30 кВ. Това контрастира с огромния инвестиционен интерес за изграждане на мегаватови електроцентрали. Към момента покривните фотоволтаични инсталации в цяла България са едва около 10 на брой, допълват от БФА.
След като в средата на месец януари се отказва от въвеждане на мораториум върху изграждането на ВЕИ, българското правителство обяви, че ще подпомогне развитието на покривни фотоволтаични инсталации. Според експерти на БФА и Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) това е един от начините да се стимулира развитието на ВЕИ, без да са необходими сериозни инвестиции за доизграждане на електропреносната мрежа.
Още през 2009 г. БФА стартира програма "10 000 соларни покрива", която беше подкрепена от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Целта на програмата е да се намали бюрократичната тежест и да се въведат по-изгодни тарифи за сградно интегрирани фотоволтаични решения. Това ще стимулира всеки потребител сам да произвежда електричество на покрива или на фасадата на своя дом.
Тази електроенергия ще бъде произвеждана точно там, където се консумира и ще покрива дневните пикови часове. Това е много важно в летните месеци, когато консумацията на електроенергия през деня е особено голяма. В някои европейски държави като Холандия, цената на киловатчас електроенергия достига 45 евроцента във върховите дневни часове - сума, значително по-висока от преференциалната тарифа за изкупуване на електроенергията, произведена от фотоволтаични инсталации в България, информира БФА.
Според фотоволтаичната асоциация, стимулирайки изграждането на покривни соларни инсталации, държавата ще даде възможност за допълнителни доходи на хиляди домакинства и туристически обекти. Произвежданата в пиковите дневни часове електроенергия пък ще доведе до разтоварване на електрическата мрежа и намаляване на загубите за пренос. Отделно от това ще възникнат десетки български компании, специализирани в инсталирането на малки покривни инсталации.

Още новини