Начало Новини Актуално Бункер на полигон Змейово използван като хотел

Бункер на полигон Змейово използван като хотел

Актуално

След като в продължение на един месец ДАНС проучва гражданите, проявили желание да участват в мониторинга на полигон "Змейово", първото посещение на цивилна група от двама журналисти и един общински съветник се натъкна на куриозен факт. В петък преди обяд гражданската група, придружавана лично от началника на полигона полк.Сергей Марков, посети района на 22 км.

На километър и половина след края на асфалтирания път беше засечен цивилен джип "Опел Фронтера", паркиран пред бункер. До входа на военното съоръжение бяха наредени различни домакински пособия, в това число тиган, канчета, брадва, комплект сатъри и ножове, туба с вода и т.н. А в самия вход - грижливо подредени дърва за огрев. Най-голямата изненада групата откри във вътрешността на бункера. Подът му беше застлан с кожа от военна шуба, върху която бяха изпънати два нови спални чувала, гарнирани с възглавници. В преддверието на бункера хотел пък се мъдреха чифт домашни пантофи, пише вестник Старозагорски новини.
От обитателите му обаче нямаше и следа. За тяхното скорошно пребиваване там подсказваше тлеещата цепеница, поставена в импровизирано огнище. В джипа пък се виждаше приличен маскировъчен комплект в кафеникав нюанс, подходяща шапка и ботуши в същия цвят, както и няколко фенера.
Видимо изненадан от гледката, началникът на полигона повика охраната и военна полиция.
Първоначалната версия, че незаконните обитатели са ловци, беше отхвърлена от групата. Най-малкото защото никой не ходи на бракониерски лов с домашни пантофки. Отпадна и версията за издирвани от полицията лица, тъй като въпросният джип не е обявен за издирване. Но се набиваше на очи, че хората, пребиващи там, са наясно с обстановката, тъй като се бяха снабдили с всички необходими пособия. Още повече, че джипът се оказа собственост на казанлъчанин.
Вчера началникът на полигона съобщи, че военна полиция е открила две лица, които обяснили, че са тръгнали на разходка из гората и че рейдът им започнал от Габарево.
Според Старозагорски новини обаче, собственикът на джипа, който беше установен по номера на колата, е бивш оръжейник, завършил в СССР специалност боеприпаси, а в настоящия момент е известен бизнесмен в Казанлък, занимаващ се с внос на материали.
Възможно е да има някакво съвпадение в имената и началникът на полигона да се окаже прав за своята информация. Нещото, което буди абсолютно недоумение в този казус, е пребиваването на външни лица на полигон "Змейово" - обект секретен и изключително важен за националната сигурност, според изказванията на не един министър на отбраната. А дали те са там действително нелегално, или ситуацията беше разиграна заради гражданската група, е въпрос, на който отговор ще бъде даден, след като стане ясно къде се унищожават внасяните от чужбина стари боеприпаси, по силата на договори, сключени от предходно правителство.

Още новини