Начало Новини Актуално Бум на вирусните пневмонии в Стара Загора

Бум на вирусните пневмонии в Стара Загора

Актуално

Бум на вирусните пневмонии отчитат лекарите в Стара Загора. Това обаче нямало общо с отминалата вече грипна епидемия. В момента в отделението с началник д-р Бистра Стефанова в МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" са хоспитализиран 30 души.
"За съжаление това сa предимно млади хора, а при някои тежки случаи изходът е летален", коментира изпълнителният директор на МБАЛ Киркович д-р Николай Колев.

За разлика от други години, случаите с усложнения от т.нар. свински грип са незначителни. Той допълни, че целият му екип е подложен на истинско изпитание в тази тежка зима с епидемичния взрив на вирусен хепатит, пише вестник Старозагорски новини.
Заразата отшумява, към 16 февруари са хоспитализирани 90 болни с жълтеница в три отделения на болницата. Заетото с хепатитноболни Първо вътрешно отделение ще е напълно свободно, каза д-р Колев.

Възпалението на белия дроб се среща най-често по време на епидемия, през студените и влажни месеци на годината. Рискови са групите на хора с намален имунитет, с хронични белодробни заболявания, със сърдечни пороци и възрастни хора. Причинители са три типа грипни вируси, като грипният вирус А засяга всички възрастови групи, а В покосява предимно по-младите хора. Инфектирането става по въздушно-капков път. Леката форма започва с катар на горните дихателни пътища, с повишена температура до 37-38 градуса, суха, дразнеща кашлица. При тежката пневмония температурата е висока, бързо се развива дихателна и сърдечна недостатъчност, белодробен оток. При тежките форми смъртността е между 30 и 50 на сто.
"При епидемиите и в сезона на пневмониите трябва да се избягват контактите с много хора. Най-сигурното е противогрипната ваксина, но това става през есенните месеци", категорична е д-р Бистра Стефанова.

Още новини