Начало Новини Актуално Булметал ООД остава лидер на българския пазар с метални опаковки

Булметал ООД остава лидер на българския пазар с метални опаковки

Актуално
Кольо Атанасов

Основахме предприятието си за производство на метални опаковки Булметал ООД през 1995г, след като видяхме, че има ниша за този бизнес в България, разказва изпълнителният директор на компанията Кольо Атанасов. Фирмата започва работа с 35 души, а днес персоналът в трите й бази вече наброява 450 човека.

За лидерските позиции на Булметал в бранша говори и фактът, че използваната от фирмата основна суровина в производството - бяло покалаено тенеке, надхвърля 10 000 т. на година,  което я прави безспорен лидер на пазара. От началото на 2010 г. имаме ръст на  външните пазари от 60%  до 100%, казва Кольо Атанасов. За 2009 г. реализирахме с около 4% по-малко продажби, но за първите 3 месеца на 2010 г. износът ни се увеличи с над 100%, допълва той.  60% от продукцията на Булметал заминава за чужбина, където отдавна името на  тази българска фирма е гаранция за качество и коректност.
История Започнахме като малка фирма с ограничен асортимент - производство на консервни и лакобояджийски опаковки, като почти всяка година разширявахме асортимента си, производствените площи, персонала, разказва Кольо Атанасов за пътя на успеха. С течение на времето усвоихме опаковките за сирене, които са с квадратна или правоъгълна форма, както и производството на аерозолни флакони, с което сме безспорни лидери на пазара, допълва той. Аерозолни опаковки в региона на Балканите произвеждат само българската Булметал, една гръцка и две турски фирми. По-късно Булметал усвоява и производството на формованите лакобояджийски опаковки,  разработва нови опаковки за маслини, вафлени пурички, както и редица конусни опаковки,  които  са много търсени на пазара.
Пазари На българския пазар Булметал има около 20 големи клиенти, както и редица по-малки фирми. Големите български клиенти на фирмата  са предимно от консервната и лакобояджийската промишленост, както и повечето млекопреработвателни предприятия, които произвеждат саламурено сирене за износ. Те предпочитат опаковките на Булметал, заради по-доброто им качество. След приемането на България в ЕС за нас стана много по-лесно да пробиваме на външните пазари, казва изпълнителният директор на предприятието Кольо Атанасов. И занапред делът на износа ни ще се увеличава все повече спрямо дела на продукцията ни за вътрешния пазар, добавя той. Булметал изнася  за някои от лидерите в производството на полиуретанова пяна – например Ден Бравен, които имат заводи в Германия и Румъния. Фирмата работи  и за TКК, Хенкел, Поликолор, Фабрио, както и за сръбските фирми Ирком, Зорка, и много други. В най-натоварения сезон от март до октомври в производствената база на фирмата се произвеждат от 3 млн. до 5 млн. опаковки месечно. Външният пазар на фирмата се обслужва, както от местни представители на компанията, така и от отдел Продажби. Булметал има свои представители и в Англия, Македония, Гърция, Италия, Словения и Румъния.
Инвестиции Направихме доста сериозни инвестиции през годините и това е една от причините за успеха ни, казва Атанасов. През последните 3 години фирмата е направила инвестиции в размер на 9 млн.евро - сгради, машини, съоръжения, нови технологии. Средствата са насочени не само към усъвършенстване на изделията, но и към по-голям асортимент, към непрекъснато подобряване на качество на произведения  продукт, което  гарантира спокойствие на собствениците на Булметал и на неговите  клиенти. Последната инвестиция на собствениците е в нова производствена линия за литографирането на метланите опаковки. Отделно инвестираме в нови производствени линии за аерозолни опаковки, в автоматично тестване на херметичността. Това е важно, тъй като в някои от линиите скоростта стига до производство на 300 броя опаковки за минута. Фирмата се гордее и с одобрен проект по Програмата за развитие на конкурентноспособността на българската икономика. Инвестирахме и в нова административна сграда, казва собственикът. Тя е на 5 нива с около 1200 кв.м. офис площи, на които ще бъде прехвърлен голяма част от ръководния ни персонал, допълва той.

Вестник Пари, 30.09.2010 г.

Булметал - Гурково

Още новини