Начало Новини Актуално Булметал инвестира в батерии към завода си в Гурково

Булметал инвестира в батерии към завода си в Гурково

Актуално

Компанията планира още четири проекта за съхранение на енергия – към всяка от соларните си централи.

Производителят на метални опаковки за хранителната и химическата промишленост Булметал инсталира батерии за съхранение на енергия, произведена от слънчеви панели с капацитет 1 MW. Съоръжението ще подпомага дейността на производствена база в старозагорския град Гурково.

Подобна инсталация за съхранение на енергия за индустриални нужди е първата по рода си в България, посочват от компанията. Тя планира реализацията на още четири подобни проекта.

Идеята е батериите да съхраняват електроенергията от соларните централи в моментите, когато производството е по-високо от потребностите на завода. След това пък съхранената енергия да се използва, когато соларите произвеждат по-малко от необходимото. Целта е да се осигури по-голяма ефективност и енергийна независимост.

Експанзията на Булметал

Компанията е създадена през 1995 г. Тя има завод в Гурково и цех в Стара Загора. Производителят излезе на Българската фондова борса в края на миналата година с целта да набере средства за разширението на завода. При своето IPO на БФБ през декември компанията успя да набере около 8 млн. лв. Така сега е в ход изграждането на ново индустриално хале на площ от 12 дка. Ще бъде инсталирана и нова линия за производство на аерозолни опаковки.

Клиентите на производството на опаковки са концентрирани в Централна и Източна Европа, като водещите пазари са България, Румъния, Гърция и Словения. Около 80% от продукцията се изнася за Европа.

Компанията има и дъщерни дружества в Италия и Германия – Cevolani и BiBRA, специализирани в производството на машини за опаковки. Водещите пазари, на които се реализира тази им продукция, са Италия, Канада, Северна Африка и Южна Америка.

За изминалата година компанията реализира печалба от 3.3 млн. лв. Приходите от дейността на дружеството са близо 116 млн. лв.

Зелена икономика

Към момента дружеството разполага с 4 фотоволтаични централи с производствен капацитет от 4 MW, които покриват около 45% от неговите енергийни нужди. Предстои изграждането и на още една с капацитет 1.2 MW. Тя ще бъде инсталирана върху новостроящите се производствени халета, които се предвижда да бъдат въведени в експлоатация до няколко месеца.

Компанията инсталира и две зарядни станции, всяка с капацитет 180 kW, които са способни да зареждат по 4 автомобила едновременно. Булметал закупи електрически автомобили за служителите си, които пътуват от отдалечени населени места, като Казанлък и Стара Загора, с цел да допринесе за намаляване на емисиите и подобряване качеството на въздуха.

Източник: economic.bg

Още новини