Начало Новини Актуално Бюджетът за 2010 г. предвижда спад на БВП с 2%. Не се предлага увеличаване на данъците

Бюджетът за 2010 г. предвижда спад на БВП с 2%. Не се предлага увеличаване на данъците

Актуално

Бюджетът за 2010 г. ще бъде консервативен и балансиран, каза пред журналисти след днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той посочи, че засега в него е заложен спад на БВП с 2% и не се предвижда увеличаване на данъците – включително ДДС, данък "Печалба" и данък "Сгради", което ще помогне на бизнеса за запази работни места. Заложен е и "буфер" от 10 процента, но вероятността той да бъде използван е минимална, по думите на министър Дянков.

Разговорите по параметрите на бюджета ще продължат в различни формати до края на месец октомври, уточни вицепремиерът, според когото проектът ще бъде внесен в Народното събрание в началото на ноември, информира insurance.profit.bg.
Заложеният акциз за цигарите за 2010 г. е 76 евро на 1000 къса. Средно над 100 евро за 1000 къса цигари е акцизът в ЕС, а в страните, които са сравними с нас – 80 евро на 1000 къса. По този начин България ще се отдалечи от минималните нива, към които досега се е придържала, посочи министърът и допълни, че в момента в Европейския съюз тече дискусия от януари 2012 г. минималният акциз на цигарите да стане 90 евро на 1000 къса.
Ако няма промени в икономическата ситуация, бюджетът ще важи за цялата година, посочи Дянков. Той допусна, обаче, да има допълнителни обсъждания и увеличаване на някои от разходите, ако след 15 юни 2010 г. са налице сигнали за излизане от кризата. Като един от индикаторите за това финансовият министър посочи увеличаването на износа.
Вицепремиерът изрази категоричното си становище за запазване на добрата бюджетна политика и една от най-добре работещите институции – валутният борд. С тази фискална политика ще дадем сериозна заявка за влизане в ЕRМ-2 и за приемането на еврото, каза министър Дянков.

 

* * *

Бюджетът за 2010 г. ще бъде консервативен и балансиран, каза пред журналисти след днешното правителствено заседание вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Разговорите по параметрите на бюджета ще продължат в различни формати до края на месец октомври, уточни вицепремиерът, според когото проектът ще бъде внесен в Народното събрание в началото на ноември, съобщи правителствената информационна служба.

Той посочи, че засега в него е заложен спад на БВП с 2%. Не се предвижда увеличаване на данъците - включително ДДС, данък "Печалба" и данък "Сгради", което ще помогне на бизнеса за запази работни места. Заложен е и "буфер" от 10%, но вероятността той да бъде използван е минимална, по думите на министър Дянков.
„Ако постигнем съгласие в края на тази година какви са реално финансовите възможности на Бюджет 2010, тогава няма да се налага следващата година да съкращаваме или с тези 10%, или с допълнителни проценти парите, които са в различните ведомства, министерства и така нататък", коментира Дянков.
Пенсиите остават на нивото, на което са, до 15 юни 2010 г. Тогава ще се коментира може ли да има увеличение на разходите. Според Дянков като номинал пенсиите през 2010 година ще се увеличат най-много с над 1.35 млрд. лева. Министърът заяви, че така правителството изпълнява предизборните си обещания.

С по-високите акцизи за алкохола и цигарите ще покажем, че не искаме да сме "минимална" страна

По думите на финансовия министър предвиденото увеличаване на акцизите на алкохола и цигарите ще има положителен ефект върху намаляване на контрабандата и ще осигури допълнителен ресурс за българските здравеопазване, образование и спорт:
„Моето твърдение е, че с увеличаването на акциза контрабандата ще падне, защото първо, ние току-що сме преструктурирали митниците и до 1 януари митниците ще работят по съвсем друг начин. Ако е по-голяма цената на акциза, е още по-голям стимулът на митниците да хващат фалшиви цигари".
"И за бира, и за вино няма акциз и ще бъдат необходими повече разговори - за това дали е добра идея такъв да има. Това каза още Дянков, предаде Агенция „Фокус". Според него може би от фискална гледна точка идеята е добра, но по време на криза промяна не бива да има, тоест да се въвежда акциз, където е нямало. Затова финансовото ведомство повишава съществуващи акцизи по преценка.

Министърът заяви, че с увеличението на акцизите ще покажем стремежа на България да бъде "средна", а не "долна" държава.
Заложеният акциз за цигарите за 2010 г. е 76 евро на 1000 къса. Средно над 100 евро за 1000 къса цигари е акцизът в ЕС, а в страните, които са сравними с нас - 80 евро на 1000 къса. Дянков заяви, че в момента в Европейския съюз тече дискусия от януари 2012 година акцизът на цигарите да стане 90 евро на 1000 къса. "С това, което правим, показваме, че не искаме да сме „минимална" страна и да сме на минималните нива", коментира министърът.
На въпрос дали е убедил колегата си Трайчо Трайков в необходимостта от предлагания ръст на акциза на цигарите, Дянков каза, че разговорите продължават, предаде Агенция "Фокус".
"Булгартабак" има в банкови сметки големи суми, които не използва. Това заяви още днес финансовият министър.
„Ако проверите финансовото състояние на „Булгартабак" от края на 2008 и средата на 2009 година, ще видите, че те всъщност имат доста голям финансов ресурс, който в момента си държат на банкови сметки, дори не е използван. Те имат един голям резерв",коментира Дянков. Според него повишаването на акциза важи за всички производители, което означава, че "БУлгартабак" би трябвало да стои "неутрално" - нито да му се увеличава, нито да му се намалява пазарният дял.

Бюджетът ще важи за цялата година, ако няма промени в икономическата ситуация
Ако няма промени в икономическата ситуация, бюджетът ще важи за цялата година, посочи Дянков. Той допусна, обаче, да има допълнителни обсъждания и увеличаване на някои от разходите, ако след 15 юни 2010 г. са налице сигнали за излизане от кризата. Като един от индикаторите за това финансовият министър посочи увеличаването на износа.
„Ако видим, че към средата на годината има някакво затопляне в икономическата ситуация, в смисъл влизат повече пари в Агенцията за приходите, тогава посоката ще бъде еднозначна - ще се увеличават разходите. Какво ще бъде разпределението на това увеличение, това вече е част от изпълняване на обещанията от управленческата програма и на ГЕРБ, и на правителството", коментира Дянков, цитиран от Dariknews.bg.

Отлага се подаването на молба за влизане в ЕRМ-2
Вицепремиерът изрази категоричното си становище за запазване на добрата бюджетна политика и една от най-добре работещите институции - валутният борд. С тази фискална политика ще дадем сериозна заявка за влизане в ЕRМ-2 (бел. ред. - последният етап преди влизането в еврозоната) и за приемането на еврото, каза министър Дянков.
Два огромни плюса за нашата кандидатура в ERM 2 ще бъдат два балансирани бюджета - за 2009 и за 2010 година", коментира Дянков.
Той разясни и това, че България ще отложи молбата си за включване към предприсъединителния механизъм ЕРМ-2 за членство в еврозоната до края на януари 2010 г. заради удължаването на крайния срок за страните-членки на ЕС да представят своите програми. Симеон Дянков заяви, че София ще трябва да изчака, тъй като Европейската комисия е предоставила на страните членки повече време да представят своите програми за средносрочна финансова политика, предаде Агенция "Ройтерс". Анализатори смятат, че стремежът на София вероятно ще срещне съпротива в Западна Европа, където настроението против позволяването на още страни да се присъединят към еврозоната в момент на криза.

Още новини