Начало Новини Актуално Бюджетът на България за 2011 г. удрял по младите

Бюджетът на България за 2011 г. удрял по младите

Актуално
Христина Христова

Удар върху младите хора у нас, които са потребители на образованието и върху бъдещето на България, е бюджетът за 2011 г., прецени в Стара Загора лидерът на НДСВ Христина Христова. В бюджета "Борисов" не откриваме приоритетите на държавата, а това е най-мощният инструмент за правене на политика, припомни тя.

За първи път от 21 години сумата за образование се срива до под 4% от брутния вътрешен продукт (по-точно 3.3%), което директно ощетява хората под Христова възраст. Също толкова нерадостно е положението в здравеопазването, където се заделят 3.9% от БВП.

"Съпоставете сумата от 110 млн. лева за подслушвателна дейност в МВР срещу отделените за културна политика в страната едва 85 млн. лева", слисана е лидерката на либералната формация. Другият момент в ущърб на младите хора е изчисляването на обезщетението за майчинство върху 18 месеца назад, а не върху 12, както беше досега.
"Ако младата жена е завършила средно или висше образование преди година и се готви да стане майка, то за недостигащите до 18 месеца й се начислява доход от една минимална работна заплата - представете си колко ще бъде притеснено финансово това семейство, точно когато се увеличава с нов член", изрази несъгласието си Христина Христова.

Информация: вестник Новината

Още новини