Начало Новини Актуално Бюджет 2012 - прицел върху парите от европейските фондове

Бюджет 2012 - прицел върху парите от европейските фондове

Актуално
евро бюджет българия 2012

Усвояване, усвояване и пак усвояване! Под този девиз трябва да премине 2012 г., през която България иска да получи двойно повече европари от Брюксел. Амбициозната цел е заложена в проектобюджета за 2012 година. Парите от европейските фондове остават основен източник на финансиране на проекти за строителство и ремонт.

67% от средствата за капиталови разходи догодина се очаква да са по това перо, пише вестник Труд.
Драстичното ускоряване на разплащането по европроектите се налага, тъй като в противен случай може да се стигне до загуба на част от около 7-те млрд. евро от ЕС за периода до 2013 г.

Със 130% трябва да се увеличат постъпленията от Брюксел при възстановяване на парите по оперативните програми. През 2012 г. те трябва да стигнат почти 3,32 млрд. лева при 1,66 млрд. лева, заложени за тази година. Ускоряването е наложително заради европравилото, според което средствата по проектите, които се финансират по европрограми, трябва да се възстановят от Брюксел най-късно до 3 години (ако са започнати до 2009 г. вкл.), или до 2 години (от 2010 г. насам). Така излиза, че през 2012 г. трябва да бъдат поискани всички пари по проектите от 2009 и 2010 г. В противен случай ще бъдат загубени.

Досега неколкократно България е критикувана за забавянето, с което иска от Брюксел да й възстанови средства, платени от националния бюджет по европрограми. Причините основно са две - недостатъчен напредък на проектите, спечелили еврофинансиране или презастраховане чрез двойни проверки от страна на българските органи, за да не се стига до санкции от страна на ЕК. От началото на 2007 г. до сега платените от Брюксел средства са под 700 млн. евро, като според министъра по управление на еврофондовете Томислав Дончев трябва да стигнат близо 1 млрд. евро (2 млрд. лева) до края на годината.

Заедно с националното съфинансиране по европрограмите в бюджета за догодина са предвидени общо разходи от 3,83 млрд. лв. Според министър Дончев плащанията по проекти догодина трябва да стигнат 40% от европарите за целия програмен период при 16% в момента.

Всяко забавяне на темповете би довело до намаляване размера на разходите, които се възстановяват от ЕК, а това ще доведе и до по-малко приходи по това перо в бюджета, пише в доклада към проекта за 2012 г. От друга страна, бързото възстановяване означава да се използват по-малко пари от бюджета за европрограмите.
Намалени спрямо плана за тази година са средствата за директни плащания към земеделските производители. Предвижда се догодина за това да бъдат изразходвани 976,6 млн. лв., което е с около 84 млн. лв. по-малко спрямо предвиденото за 2011 г.

По програмата за развитие на селските райони трябва да бъдат разпределени 595 млн. лева.
В проектобюджета е записано още, че Министерският съвет може да предостави допълнително средства за разходи по програмите на ЕС, ако усвояването на парите през 2012 г. е по-голямо от предвиденото.

 

Още новини