Начало Новини От Палатата БТПП за недостига на кадри, формулата за определянето на минималната работна заплата и възможностите за оптимизация на п

БТПП за недостига на кадри, формулата за определянето на минималната работна заплата и възможностите за оптимизация на пенсионната система

От Палатата

Стимулиране на трудовата заетост, повишаването на квалификацията на служителите и предприемачеството бяха приоритетните теми коментирани на срещата между ръководствата на Българската търговско-промишлена палата и Министерството на труда и социалната политика, която се проведе вчера.

БТПП бе представена от председателят Цветан Симеонов, главният секретар Васил Тодоров, Гена Събева, член на ИС на Палатата и експерти.

Представителите на МТСП включваха министър Иванка Шалапатова, зам. министрите Гинка Машова, Николай Найденов, Десислава Стоянова и Мая Василева.

Министър Шалапатова сподели, че екипът и́ смята да въведе по-непосредствена комуникация със социалните партньори и изказа свои идеи за усъвършенстване дейността на министерството.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че министерството може да разчита на активната подкрепа на Палатата и в качеството и́ на ротационен председател на АОБР за подпомагане диалога между МТСП,  работодателските организации и профсъюзите.

Главният секретар на БТПП Васил Тодоров заяви, че бизнесът продължава да е привърженик на въвеждането на подоходен и имуществен тест на чиято база да бъде извършвано разпределянето на социалните помощи. Той подчерта, че така ресурсите ще бъдат насочвани там, където наистина има нужда от тях и социалноосигурителната система ще работи максимално ефективно.

До края на срещата ръководствата на БТПП и МТСП обсъдиха въпросите свързани със справянето с недостига на кадри, формулата за определянето на минималната работна заплата и възможностите за оптимизация на пенсионната система.

БТПП в качеството си на ротационен председател на АОБР отново постави на дневен ред искането на бизнеса за облекчаване на процедурите за внос на работна ръка от страни извън ЕС.

Още новини