Начало Новини Актуално БТПП: Работодателите да изработват професионални стандарти за квалификация

БТПП: Работодателите да изработват професионални стандарти за квалификация

Актуално
Стара Загора

Председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов се срещна с Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика. Поводът е разминаването между държавните образователни изисквания и необходимите на работодателите професионални стандарти за умения и квалификация. Това е свързано с острия проблем за конкурентоспособността на българския работник.

За да бъде българската работна сила адекватна на изисквания на модерния пазар на труда, е необходимо създаването на национални дългосрочни програми за непрекъсната квалификация – поне веднъж на всеки 5 години всеки да има възможност и мотивация да повишава своите професионални знания и умения, предаде пресцентърът на БТПП. В този смисъл БТПП, като най-голямата работодателска организация ще насърчи браншовите организации да вземат по-дейно участие във формулирането на адекватни изисквания необходими на предприемачите по отделните професии. За работодателите, като потребители на постоянно повишаващи се изисквания към знанията и уменията на работниците и служителите, това е процес, без който не можем и час по-скоро ще трябва да чуем позицията по темата на министъра на образованието - каза Цветан Симеонов.
Коментирана беше още идеята на Балканския институт за използване опита на Обединеното кралство, където повече от 120 години работодателите организират периодично независимо оценяване знанията и способностите на работещите в близо 2000 професии в икономиката.

Още новини